Ontgift je lichaam met citroen

doorRedactieop 01/01/2008

Citroen drukt je cholesterol
Citroen kennen we allemaal als een vitamine C-bom, maar daarnaast bevat het sap ook nog vitamines van de B-groep, calcium, kalium, ijzer en fosfor.

Het geheim zit in de schil
Niet alleen citroensap is een bron van gezondheid, ook de schil is heel waardevol. De essentiële olie die in de citroenschil vervat zit, gaat de werking tegen van een enzyme in de lever dat voor de aanmaak van cholesterol zorgt. Citroen kan dus bij op het lijstje worden gezet van de anticholesterolmiddelen.
Daarnaast bevat de schil ook vezels en flavonoïden die een sterk antioxidatieve werking hebben.
Wist je trouwens dat citroen ook helpt om het ijzer uit vlees beter op te nemen? Voortaan dus een paar minuscule druppeltjes citroen over elk gerecht!

De kuur
Door zijn hoge zuurtegraad is citroen een goede hongerstiller, maar overdrijf niet: citroen bevordert immers de vorming van maagzuur en dat kan snel te veel worden.
Een zuiveringskuur met citroen hoeft geen bittere aangelegenheid te zijn: meng het sap van een halve citroen met dat van twee andere citrusvruchten of, als je wil, gewoon met water, en drink dit 's ochtends op je nuchtere maag.
Gaat dat goed, dan kan je ook 's middags voor de maaltijd nog zo'n sapje drinken, maar zorg dat je per dag niet meer dan het sap van drie citroenen binnenkrijgt.
Hou dit enkele dagen vol en bouw dan weer af. De impact van een citroenkuur op je organisme is niet te onderschatten, dus laat je arts even weten waar je mee bezig bent.

Citroen tegen rimpels
De essentiële olie in de citroenschil heeft een zuiverende en helende werking op de huid en geeft ze meer elasticiteit. Daarom is citroen een geschikt middel tegen een vette of onzuivere huid, bovendien gaat ze rimpels en striemen tegen.
Los enkele druppels citroenolie op in een beetje boragie-olie en behandel hiermee je striemen of rimpels. Een vette of puisterige huid zuiver je met een mix van enkele druppels essentiële citroenolie gemengd met een gel op basis van aloë vera of zelfs met een eenvoudige basiscrème voor de vette huid.
Broze nagels laat je weken in een mengeling van amandelolie en enkele druppels citroenolie.

(Goed Gevoel, maart 2005)