Optimisten hebben veel minder kans op allerlei ziektes

doorRedactieop 11/08/2009

'Always look on the bright side of life'. Monty Python kon dertig jaar geleden nog niet weten hoezeer ze gelijk zouden krijgen. Maar het leven positief bekijken verlengt je leven, zo toont een Amerikaanse studie bij 100.000 vrouwen tussen 50 en 79 die aan het begin van de studie geen kanker of hart- en vaatziekten hadden.

Ziektes
Optimisten hebben 9 procent minder kans om een hartziekte te ontwikkelen. Daarenboven hebben ze ook minder kans op een reeks aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, depressies, overgewicht en hadden ze minder kans om te roken en passief te zijn.

Stelling
Vrouwen met positieve karakters waren vaker akkoord met stellingen als: "Ik verwacht meestal het beste, ook al is de situatie onzeker". De pessimisten konden zich eerder vinden in de stelling: "Als er iets fout kan gaan, dan zal het ook fout gaan."

Genezen
Negativiteit blijkt dus nefast voor de gezondheid. Eerder bleek al uit Canadees onderzoek dat wie positief ingesteld is, drie keer sneller herstelt van verwondingen. Wie geen herstel verwachtte, voelde vier keer vaker nog de effecten zes maand later. (edp)