Orale seks gevaarlijker dan sigaret voor keelkanker

doorRedactieop 21/02/2011

Een virus dat verspreid wordt door orale seks is nu de voornaamste oorzaak van keelkanker bij mensen jonger dan 50 jaar, waarschuwen wetenschappers.

Het human papilloma virus (HPV) dat tijdens onbeschermde seks overgedragen wordt, is de oorzaak van de verontrustende stijging bij potentieel dodelijke kankers de laatste twintig jaar. Een Amerikaanse studie bij 300 mensen toonde aan dat degenen met meer dan zes partners bijna 9 keer meer risico lopen op de ziekte dan anderen, degenen die het vierus opliepen, hadden 32 meer kans om kanker te ontwikkelen. De meeste mensen met HPV hebben geen symptomen, ze hebben hier vaak ook geen behandeling voor nodig. Dit virus zou de oorzaak van ongeveer 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker zijn, het kan ook leiden tot wratten en andere soorten tumoren. Kanker in de mond en mondholte kwamen vroeger voornamelijk voor bij oudere mannen die roken of drinken, maar nu duikt het ook steeds vaker op bij jongere mannen.

Vaccins
Daarom vragen artsen dat jongens nu net als tienermeisjes gevaccineerd worden tegen de verspreiding van de ziekte .Professor Maura Gillison zegt dat de seksueel overdraagbare HPV een grotere oorzaak is van sommige orale kankers dan tabak. "Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het vaccin zal beschermen tegen een orale infectie van HPV dat kan leiden tot kanker. Experts zijn alvast optimistisch. Het is bewezen dat het vaccin 90 procent van de infecties kan voorkomen." Iemand die geïnfecteerd is met HPV 16, de soort die in verbrand is gebracht met orale kankers, loopt veertien keer meer risico op een tumor in de mondholte. Het grootste risico. Hoe groter het aantal seksuele partners, hoe groter de kans is dat je een orale infectie had, zeke bij orale seks."

Minder risicovol

In de VS verdubbelde het aantal gevallen van mondkanker dat gelinkt werd aan HPV de laatste twintig jaar. Volgens Zweedse onderzoekers in de jaren '70 was ongeveer een kwart van de gevallen van amandelkanker een gevolg van een HPV-infectie, maar tegen 2005 zou dit naar meer dan 90 procent gestegen zijn. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat orale seks sociaal aanvaard is bij tieners, ze zien als minder risicovol dan 'echte' seks."

Meer onderzoek
De Britse kankerexperte Sara Hiom: "Het aantal gevallen van Kanker in de mond en keel stijgt dramatisch sinds de jaren '80, zeker bij veertigers, vijftigers en zestigers, ook de tumoren die in verband lijken te staan met HPV stijgen ook. Hoewel het redelijk is aan te nemen dat de vaccinatie tegen dit virus helpt beschermen tegen deze tumoren, is er nog geen bewijs dat de huidige vaccinaties deze echt voorkomen. Er moet nog meer onderzoek naar dit onderwerp gebeuren." (ep)