Over de bijzondere relatie tussen moeders en kinderen

doorRedactieop 01/01/2008

Moeders en dochters - een driehoeksrelatie
Sociologe Nathalie Heinich beschrijft de moeilijke relatie tussen moeders en dochters en onderzoekt daarbij hoe de leden van een gezin zich tegenover elkaar gedragen. De man bemiddelt tussen moeder en dochter en krijgt van haar een centrale rol toebedeeld, vandaar de 'driehoeksrelatie' in de titel. Heinich beschrijft de twee soorten moeders: zij die 'meer moeder dan vrouw' is (en voor wie de kinderen centraal staan), en zij die 'meer vrouw dan moeder' is. Voor de laatste zijn vooral de partner en het werk van belang. Verder komen schuldgevoel, jaloersheid en rouw aan bod. Een intrigerend boek.
'Moeders en dochters - een driehoeksrelatie', Caroline Eliacheff en Nathalie Heinich (De Arbeiderspers). Prijs: 19,95 euro.

Nina, een meisje

Nina is vijftien en probeert na de dood van haar broertje de relatie met haar moeder Marian te herstellen. Als kunstenares schildert deze naaktportretten en Nina biedt aan om voor haar te poseren. Als Marian besluit om tegen de zin van Nina's vader de naaktportretten tentoon te stellen, lopen de spanningen in het gezin op. Nina ontdekt haar ontluikende seksualiteit en wordt verliefd op een fotograaf voor wie ze poseert. Als ze ontdekt dat haar moeder contact heeft met haar grote liefde, barsten zowat alle relaties binnen het gezin. Met dit debuut slaagt schrijfster Amy Hassinger erin om op een aangrijpende wijze de twijfels en hartstochten van een tienermeisje te beschrijven. Meeslepend vanaf de eerste regel.
'Nina, een meisje', Amy Hassinger (Arena). Prijs: 17,50 euro.

Liefde
Moet een moeder van haar kind houden? Dat is de vraag die de jonge Noorse schrijfster Hanne ├śrstavik zich stelt. Wanneer weet je dat er liefde in het spel is? Vibeke en haar zoon Jon wonen sinds kort in het noorden van Noorwegen. Hoewel Jon er alles aan doet om zijn moeder niet voor de voeten te lopen, voelt zij zich door hem toch in haar doen en laten geremd. Op Jons verjaardag, wanneer Jon denkt dat zijn moeder zijn feestje aan het voorbereiden is, trekt Vibeke naar de kermis. Daar ontmoet ze een man, die haar uitnodigt in z'n caravan. De auteur onderzoekt waar de grens ligt tussen liefde en verplichting van een moeder tegenover haar kind, en is niet bang om die 'verplichting' in vraag te stellen. Vernieuwend en verfrissend!
'Liefde', Hanne ├śrstavik (De Geus). Prijs: 15,90 euro.

Beleef de droom
Daisy en James wonen op een ranch in Wyoming en hebben een driejarige tweeling, Sage en Jake. Als Jake spoorloos verdwijnt, slaat hun rustige leven om in een nachtmerrie. Diep ontgoocheld in het leven keert Daisy samen met haar dochter terug naar haar geboorteplaats. Ze verbiedt Sage elk contact met haar vader. James geeft zichzelf de schuld van de verdwijning en blijft alleen achter op de ranch. Dertien jaar later loopt ook Sage weg van huis. Ze is zwanger en wil haar vader terugzien. Schrijfster Luanne Rice is geen onbekende voor de trouwe romanlezer. Naast de bestsellers 'Terug naar huis' en 'Wacht op mij' is ook dit boek een aangrijpend verhaal over waarheid en het mysterie van de liefde.
'Beleef de droom', Luanne Rice (The House of Books). Prijs: 16,90 euro.

Door Famke Robberechts en Karen Van Acker
(Goed Gevoel, juli 2004)