"Overgewicht is besmettelijk"

doorRedactieop 01/08/2008

Wie dik is, omringt zich liever ook met dikke vrienden om zich zo beter in zijn vel te voelen. Tot dat besluit komen Leuvense en internationale onderzoekers.

Onderbewustzijn
"Om je goed in je vel te voelen, ga je jezelf vergelijken met de mensen om je heen", aldus Bert Van Landeghem van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. "Je gaat proberen er net zo uit te zien en maakt ook vaak dezelfde keuzes. Het principe werkt op het niveau van het onderbewustzijn, maar is bijzonder sterk."

27.000
Voor hun onderzoek worstelden Van Landeghem en zijn Engelse en Amerikaanse collega's van respectievelijk de Universiteit van Warwick en het Dartmouth College zich door de persoonsgegevens van 27.000 mensen in 29 Europese landen. Ze bekeken onder andere gewicht en lengte.

Conclusie
"Onze conclusie is dat het gewicht van je vrienden en kennissen ook je idee over je eigen gewicht bepaalt. Een omgeving waarin nogal wat mensen met overgewicht rondlopen, kan leiden tot nog meer mensen met overgewicht. Want als het voor de groep oké is om dik te zijn, zal je ook sneller van jezelf aanvaarden dat je wat te veel kilo's meezeult."

Voor Van Landeghem is dat een zeer belangrijke conclusie. "Het toont immers aan dat overgewicht als het ware besmettelijk is." Toch geldt die beweging vaak ook omgekeerd, beklemtoont de Leuvense onderzoeker. (belga/mvl)