Pensioen is slecht voor gezondheid

doorRedactieop 28/08/2008

Op pensioen gaan kan je gezondheid schaden, dat blijkt uit Australisch onderzoek. Oudere werknemers tussen 45 en 74 jaar kampen minder met hartziekten, diabetes en artritis dan hun gepensioneerde leeftijdsgenoten.

Ziekten
Ook hart- en vaatziekten en artritis komen voor bij de helft van de gepensioneerden, maar slechts een kwart van de werknemers kampt met deze gezondheidsproblemen. Wat obesitas betreft waren er geen grote verschillen tussen beide groepen, meldt gezondheid.be. 56 procent van de werkenden vindt van zichzelf dat hij een goede gezondheid heeft, in vergelijking met slechts 31 procent van de gepensioneerden. 8 op 10 werkenden heeft een of andere chronische aandoening, bij gepensioneerden is dat 9 op 10.

Werkziekten
Aan de andere kant kampt 7 procent van de werkenden met allerlei aandoeningen als artritis, osteoporose, astma, kanker, rugpijn, mentale problemen en gehoorverlies als gevolg van hun werk. Werknemers in grote steden en goed betaalde mensen hadden minder chronische ziekten dan werkenden op het platteland en slecht betaalde arbeiders. (ep)