Pijnlijke steken

doorRedactieop 01/01/2008

Ik heb de laatste maanden af en toe verschrikkelijke steken in één borst. Het komt heel plots op en gaat ook even spontaan weer weg. Het is wel erg pijnlijk, alsof er met duizend naalden in mijn borst wordt geprikt. Soms moet ik echt even stilstaan en naar adem happen. Het duurt echter nooit lang. Wat kan dit zijn? Kan het iets te maken hebben met mijn cyclus? 

Pascale Janssens: De symptomen die je beschrijft, doen sterk denken aan mastodynie. Na de eisprong ondergaan de borstklieren, onder invloed van het progesteron, een aantal veranderingen. Zo wordt het borstweefsel onder meer denser. Dit kan bij momenten een beetje pijnlijk zijn, een pijn die zich vooral laat voelen in het bovenste buitendeel van de borst.  Als de pijn hevig is of blijft aanhouden, kan je best je huisarts om een borstonderzoek vragen. Eventueel kan hij ook een mammografie en een echografie voorschrijven.
Pijn in de borsten kan ook worden veroorzaakt door een fybrocystische borstziekte. Hierbij sluiten borstkliertjes zich af, waardoor er knobbelvormige cysten ontstaan. Ze voelen soms aan als kleine, al dan niet pijnlijke knoopjes in je borst, maar het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt en ze toevallig worden ontdekt, tijdens een mammografie of een echografie. Fybrocystische borstziekte is een goedaardige aandoening die vrij vaak voorkomt: 50 tot 70 procent van de vrouwen zou er ooit mee geconfronteerd worden. In principe is geen behandeling nodig, tenzij de cysten echt groot worden en eventueel last veroorzaken. In dat geval kan de arts een echografie maken, een biopsie uitvoeren en eventueel de cysten puncteren (erin prikken om het vocht weg te halen). 

Door Annemie T'Seyen 
(Goed Gevoel, juni 2003)