Poetsvrouw geeft ons schuldgevoel

doorRedactieop 27/01/2011

De vraag naar een poetsvrouw was nog nooit zo hoog. Maar hoewel een poetsvrouw hebben redelijk 'normaal' is, voelen we ons toch schuldig. Schuldig dat we niet zelf onze rommel opkuisen, schuldig over de manier waarop we met haar omgaan, schuldig als we willen dat iets beter of anders moet gebeuren.

Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van de Nederlandse sociologe Sjoukje Botman.  "We zijn verleerd hoe we op een zakelijke manier met huishoudhulpen moeten omgaan", concludeert ze na bevraging van 21 poetsvrouwen en - mannen en 19 werkgevers.

Sociaal verschil
Zelfs wie op het werk een leidinggevende functie heeft, en dus zou moeten weten hoe je iemand motiveert, slaagt er niet in op een constructieve manier te communiceren met de poetsvrouw.

Gevolg is dat de werkster niet altijd duidelijke richtlijnen krijgt en niet weet waar ze aan toe is. De opdrachtgever slikt zijn ontevredenheid over het werk dan weer in, omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij het sociale verschil.

Heldere apsraken
Nergens voor nodig, meent Botman, integendeel. "De ongelijkheid wordt alleen maar groter als de opdrachtgever zich niet als werkgever opstelt. Geen heldere afspraken durven maken en ontevredenheid inslikken is onbevredigend voor beide partijen", zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Intiem werk
Je hoeft dus niet perse vriendjes willen worden met je poetsvrouw. Maar het is net de intimiteit van het werk (poetsen van WC, opruimen van sokken, stofzuigen van de leefruimte) die ons een beetje doet schamen dat iemand anders het werk voor ons moet doen. Werk dat we zelf niet leuk vinden, en dus kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat iemand anders het wel (redelijk) leuk vindt.

"Het feit dat poetsvrouwen vaak 'via-via' worden aangeraden en (deels) in het zwart worden betaald, versterkt dat ongemakkelijke gevoel."

Zelf poetsen
Sommige mensen gaan dan ook zover dat ze zelf stofzuigen of poetsen voor de poetsvrouw komt. Zo is haar werk 'lichter' en voelen ze zich minder schuldig. Maar poetsvrouwen waarderen dat niet: het lijkt alsof je hen niet vertrouwt, alsof ze niet goed genoeg zijn en bovendien is het 'visuele verschil' na hun doortocht dan ook kleiner.

"Al appreciëren de meeste het wel als erg intieme zaken, zoals onderbroeken, wc-emmers en condooms, niet tot hun takenpakket behoren."

Verwarrend kopje koffie
Een simpel kopje koffie aanbieden, kan ook voor verwarring zorgen. De werknemer doet het uit beleefdheid of om een praatje te kunnen slaan, de poetsvrouw slaat het af omdat ze denken dat ze langer gaan moeten werken, wat niet altijd uitkomt. Duidelijk zeggen of een koffiepauze binnen of buiten de werkperiode valt, kan al veel helpen.

Geld & cadeautje
Poetsvrouwen zelf waarderen het als ze correct worden betaald en uitbetaald, net als een extraatje bij het eindejaar of haar verjaardag.  Vraag ook eens hoe het met haar gaat en onthou een paar details uit haar leven.

Tips voor een goede verstandhouding met de poetsvrouw:
-    Communiceer duidelijk en helder over wat je wil en hoe je het wil
-    Maak realistische to do-lijstje
-    Zorg dat ze autonoom kan werken: loop dus niet voor de voeten, en ruim op als je wil dat alles zeker gepoetst raakt.
-    Praat over irritaties en doe dat persoonlijk of via de telefoon
-    Betaal correct en stipt
-    Poets niet zelf voor ze langs komt
-    Geef ook eens positieve feedback
-    Verwijder te intieme zaken, zoals onderbroeken, voor ze langskomt

(edp)