"Pompelmoesdieet is gevaarlijk"

doorRedactieop 03/04/2009

"Het pompelmoesdieet is gevaarlijk, zeker in combinatie met de anticonceptiepil. Het kan de vorming van bloedklonters veroorzaken." Daarvoor waarschuwen enkele dokters.

In de VS heeft een vrouw bijna haar been verloren na drie dagen pompelmoesdieet. De vrouw kreeg na drie dieet en een lange autoreis een enorme bloedklonter in haar heup, die afzakte naar haar kuit. Dokters grepen onmiddellijk in en injecteerden bloedverdunnende medicatie direct in de klonter. Indien ze er niet tijdig waren bij geweest, had de vrouw haar been kunnen verliezen aan gangreen.

Vetverbranding
De dokters zenden dan ook een algemene waarschuwing dat het pompelmoesdieet gevaarlijk kan zijn. Het dieet bestaat uit het eten van minstens één pompelmoes per dag en maximaal 800 calorieën. Een normale vrouw heeft er 1.800 per dag nodig, een man tot 2.500. Het dieet wordt aangeprezen als de ultieme vetverbrander, iets waarvoor de enzymen in het fruit zouden zorgen.

Oestrogenen
Maar de enzymen kunnen ook andere dingen doen. De enzymen blokkeren die normaal de oestrogenen afbreken bijvoorbeeld. Te veel oestrogeen in het bloed verhoogt het risico op bloedklonters.

Samenloop
De dokters geven toe dat het een samenloop van omstandigheden is. De Amerikaanse vrouw nam de pil, had een lange autoreis achter de rug en had een genetische aanleg. Toch geloven ze dat de pompelmoezen uiteindelijk het precaire evenwicht heeft doen kantelen en de bloedklonter heeft veroorzaakt.

Nooit meer pompelmoezen?
"Extreme diëten moeten worden vermeden net omdat ze zulke onverwachte gevolgen kunnen hebben", zeggen de dokters. Dat wil niet zeggen dat je nooit een pompelmoes mag eten, integendeel: ze barsten van de vitamines en voedingsstoffen.

Maar als je medicatie neemt, doe je er goed aan met je dokter te bespreken of er een mogelijk risico bestaat. Vooral medicatie met statines blijkt niet goed te werken in combinatie met pompelmoezen.

Niet alle dokters zijn echter overtuigd van een verband tussen de pil, pompelmoezen en bloedklonters. Een gerenommeerde groep heeft zelfs een uitdrukkelijke verklaring verspreid die zegt dat zij geen weet hebben van een verband tussen pompelmoezen en bloedklonters. (edp)