Probleem bij zwangere vrouwen: te weinig zon

doorRedactieop 20/08/2011

Waar de meesten te veel zon opnemen, met risico op huidkanker tot gevolg, blijkt er één groep die systematisch te weinig in de zon gaat zitten: zwangere vrouwen. In die mate zelfs dat de quasi uitgestorven ziekte rachitis weer opduikt bij hun kinderen. Die ziekte zorgt ervoor dat de botten te zwak zijn, door een tekort aan vitamine D en calcium. Het geeft de kinderen de typische gebogen benen.

Rachitis is een ziekte die wordt geassocieerd met de Victoriaanse tijd, en die virtueel uitgestorven werd geacht sinds wereldoorlog II. In ontwikkelingslanden komt het wel nog voor.

Maar Britse dokters zien de voorbije jaren een opvallende en verontrustende stijging in het aantal kinderen met rachitis. Naast broze botten hebben de kinderen ook meer kans op diabetes, astma, multiple sclerose en levensbedreigende hartziekten.

Bedekken of hoge zonnefactor
Bepaalde vrouwen hebben meer kans op een tekort: vrouwen met een donkere huid, en vrouwen die alles verhullende kledij dragen om culturele en/of religieuze redenen. Ook vrouwen die zichzelf te goed beschermen tegen de zon, door een zonncrème met hoge factor te gebruiken bijvoorbeeld, kunnen vitamine D-tekort oplopen.

Officieel wordt van zwangere vrouwen verwacht dat ze een vitamine D-supplement nemen, maar dat gebeurt maar zelden.

Bloedtest of supplement?
In Groot-Brittannië gaan ondertussen stemmen op zwangere vrouwen via een bloedtest te screenen op tekort aan vitamine D. "De enige manier om een tekort in kinderen aan te pakken, is ervoor te zorgen dat hun moeders geen tekort oplopen." Anderen wijzen erop dat vitaminesupplementen voorschrijven een goedkopere en even efficiënte oplossing is.

Zwanger en de zon: tips
Toch wordt zwangere vrouwen ook vaak aangeraden uit de zon te blijven, omwille van het risico op zwangerschapsmasker: donkere of net bleke vlekken op de huid en het gezicht, die ontstaan omdat de huid door de zwangerschap anders reageert. Wie striemen heeft, moet uitkijken voor verbranding omdat de huid daar erg dun is.

Anderen zeggen dat dit zwangerschapsmasker pas ontstaan na langdurig zonnen. Voor een korte periode kan het echter geen kwaad. Wil je toch langer in de zon, dan gelden alle andere voorzorgsmaatregelen: zonnecrème, afkoeling en op tijd en voldoende water drinken. (edp)