Prostaatkanker binnenkort beter op te sporen

doorRedactieop 07/12/2010

Nederlandse onderzoekers hebben een beeldvormingstechniek ontwikkeld die nauwkeurig tumoren in de prostaat kan lokaliseren. Dat kan leiden tot een betere en meer gerichte behandeling van prostaatkanker.

De nieuwe techniek houdt in dat er microbubbels worden ingespoten. De minuscule bubbels reageren anders op ultrageluid dan menselijk weefsel of bloed, waardoor ze van buitenaf te volgen zijn, tot in de kleinste bloedvaatjes toe. Tumoren zijn herkenbaar doordat de bloedvaatjes in de tumoren een ander patroon hebben dan in gezond weefsel. Doordat tumoren bloed, en dus nieuwe bloedvaatjes nodig hebben om te groeien, verwachten de onderzoekers aan het patroon van bloedvaatjes ook te kunnen zien hoe agressief de kanker is.
 
Succesvol
Van de vier patiënten waarop de onderzoekers de techniek hebben getest, werd later de aangetaste prostaat verwijderd. De plaats van de tumoren bleek nauwkeurig te kloppen met de beelden van de nieuwe techniek.

Overbodige biopsie
De opsporing van prostaatkanker verloopt tot vandaag nog vrij rudimentair. Na vaststelling van een verhoogde PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed, wordt een biopsie uitgevoerd, om te kijken of er een tumor zit in de prostaat. Maar de PSA-waarde is geen exacte indicator, waardoor er heel wat overbodige biopsies gebeuren. Bovendien zijn de biopsies niet "gericht" genoeg, waardoor de uitslag van de test onterecht negatief kan zijn.
 
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE/e) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam geloven dat de arts voortaan veel gerichter zal kunnen ingrijpen. OOk zouden minder vaak overbodige ingrepen worden uitgevoerd. (belga/lvl)