Psoriasis kan niet genezen, maar wel gecontroleerd worden

doorRedactieop Invalid date

Eén Belg op de dertig kampt met psoriasis. Deze ziekte kan niet genezen, maar wel gecontroleerd worden.

Immuunziekte
Psoriasis is een chronische immuunziekte die leidt tot vervelende huidletsels. Jean-Luc Dehaene, bekende Belg met psoriasis, wil nieuwe behandelingen voor de ziekte onder de aandacht brengen.
De huidziekte, die niet besmettelijk is, treft één Belg op de dertig. Dankzij nieuwe medicatie kan de ziekte nu een stuk beter behandeld worden. "Wie aan psoriasis lijdt en er last van heeft, heeft er alles bij te winnen om opnieuw bij de huisarts of dermatoloog langs te gaan", roept Jean-Luc Dehaene op.

Jeuk
Psoriasis brengt vooral ontsierende, schilferende huidplekken met zich mee die bovendien erg kunnen jeuken. Twintig procent lijdt aan de meest ernstige vorm van de huidziekte, waarbij grote delen van het lichaam bedekt zijn. Ook voor hen zijn er nu nieuwe biologische behandelingen waardoor de ziekte beter gecontroleerd kan worden.

Levenskwaliteit
Uit een recent internationaal onderzoek blijkt dat de impact van psoriasis op de levenskwaliteit groot is. 37 procent zegt niet te kunnen geloven ooit nog de oude te worden. Veertien procent heeft zijn/haar job opgegeven als direct gevolg van de ziekte. (belga/ep)