Radioactief besmet voedsel vooral gevaarlijk voor kinderen

doorRedactieop Invalid date

Radioactieve stoffen die in de lucht zijn terechtgekomen na de ramp in de Japanse kerncentrale kan voeding en water besmetten, vooral kinderen en ongeboren baby's lopen hierdoor mogelijk risico kanker te ontwikkelen.

Experts zeggen dat elke blootstelling aan radioactief materiaal potentieel verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Hoe hoger de straling, hoe gevaarlijker, volgens hen. Ze zeggen wel dat ze meer accurate metingen nodig hebben voor het niveau van radioactiviteit in Japan en de regio om een betere schatting van het risico te geven.

Kanker

"De explosie kan de bevolking blootstellen aan bestraling op lange termijn, dit kan het risico op kanker verhogen. Het gaat om schildklier-, beenderkanker en leukemie", aldus chemisch patholoog Lam Ching-wan aan de universiteit van Hong Kong. "Voor sommige mensen kan zelfs een kleine hoeveelheid van straling het risico verhogen."

Water
Radioactief materiaal wordt gedragen door kleine vochtige druppels in de lucht. Dit kan direct geïnhaleerd worden in de longen, door de regen in de zee en de bodem terechtkomen en eventueel gewassen, zeeleven en drinkwater besmetten. Koeienmelk is ook erg kwetsbaar, aangezien koeien die grazen blootgesteld worden aan straling. Toxicoloog Lee Tin-lap: "Water rond Japan moet gemeten worden op radioactiviteit. Niemand meet het niveau van bestraling in de zee. Stoom dat in de lucht wordt vrijgelaten komt uiteindelijk terug in het water terecht en het zeeleven wordt hierdoor getroffen."

Kinderen
Bestraling is gevaarlijk omdat het veranderingen en mutaties in het DNA kan veroorzaken, waardoor je kanker kunt krijgen. Het menselijke lichaam is in staat DNA-schade te herstellen, maar je bent enkel veilig wanneer het herstellingsproces sneller gebeurt dan de tijd die nodig is voor beschadigd of gemuteerd DNA om zich te kopiëren.

De meeste experts zijn het er over eens dat groeiende kinderen en ongeboren baby's meer risico lopen omdat hun cellen zich sneller delen dan volwassenen. Ze consumeren ook meer koeienmelk dan volwassenen, waardoor ze nog meer risico lopen. "Koeien zijn als stofzuigers, ze nemen radioactieve stoffen op die landen op de weide, zo komen ze in melk terecht. Dit is wat er gebeurde in Tsjernobyl, maar deze informatie werd niet aan ouders meegedeeld", aldus een expert die wenst anoniem te blijven. (ep)