Reese Witherspoon wandelt voor de strijd tegen borstkanker

doorRedactieop Invalid date

In deze 'borstkanker bewustzijn maand' nemen weer heel wat vrouwen deel aan inspirerende acties in teken van borstkankerbestrijding, -onderzoek en -preventie. Reese Witherspoon nam samen met 3.000 vrouwen en mannen deel aan de 'Avon Walk For Breast Cancer' in New York en zamelde hiermee niet minder dan 8,4 miljoen dollar in voor de strijd tegen borstkanker .

De Avon Foundation is een van vele organisaties die van deze maand gebruik maken om te proberen mensen te bereiken en hen in te lichten over borstkanker.

De nadruk ligt meer dan ooit op een proactieve instelling als het op preventie aankomt.

Reese Witherspoon is het gezicht van de Avon Foundation en voelt zich zeer verantwoordelijk om bewustwording rond borstkanker zoveel mogelijk te stimuleren.

De voorbije 5 jaar was ze de globale ambassadeur van de organisatie en ze beschrijft de ervaring in z'n geheel als een onthulling:

"Toen ik voor het eerst benaderd werd door Avon om hun stichting te representeren, wilde ik weten wat de zorgen waren die door de hoofden van veel vrouwen spoken."

"Borstkanker blijkt, samen met huiselijk geweld op kop te staan in het zorgenlijstje. Het was voor mij echt een onthulling te ontdekken dat deze problemen zo vele vrouwen dagelijks treffen."

Focus
Voor Reese moet de focus liggen op screening en vroege detectie van borstkanker: "Je kans op overleven is zoveel groter als artsen er vroeg bij zijn en het is die boodschap die we wereldwijd moeten verspreiden."

De Amerikaanse 'Cancer Society' raadt vrouwen aan om vanaf de leeftijd van 40 jaarlijks een mammografie te laten doen. Ook al wijzen recente studies op het feit dat heel wat mammo's valse positieven in het leven roepen, toch zal de scantechniek ver uit de beste manier blijven om borstkanker vroegtijdig te ontdekken.

Witherspoon zelf zegt dat de sleutel tot een gezonde levensstijl een regelmatig bezoek aan de dokter is en ze dringt dan ook aan dat alle vrouwen dit zouden moeten doen.

Ze is ook grote voorstander om kinderen goed en tijdig in te lichten over borstkanker en andere gezondheidsrisico's. Oktober is volgens haar dan ook de ideale maand om daarmee te starten:

"Overal zie je roze! Ik denk niet dat kinderen hier naast kunnen kijken en het is dan ook het perfecte moment om een dialoog te starten met je gezin." (lf)