Rouwende moeders verwerken hun verdriet met babypoppen

doorRedactieop Invalid date

Steeds meer moeders die een kind verloren, gebruiken levensechte poppen om hun verlies te verwerken. De meningen van de psychologen over deze rouwmethode zijn verdeeld.

Poppen die eruitzien als echte baby's worden al langer gebruikt om troost te bieden aan demente patiënten. Tegenwoordig zijn er echter ook rouwende moeders die een levensechte pop aanschaffen om hun verdriet te verwerken.

Speeksel
Met hun vijf kilogram wegen de 'Reborn Babies' ongeveer even veel als een echt baby'tje. Bovendien zijn ze voorzien van haar, nagels, wimpers, aders en hebben ze zelfs wat speeksel aan hun mond hangen. De poppen zijn dan ook een echt collector's item bij poppenverzamelaars.

Abby
Sommige poppen worden echter ook aangekocht door vrouwen die rouwen om een overleden kind. Zo kocht Eve Hasty (57) de 'Abby' pop, omdat die haar deed denken aan haar dochter die op 7-jarige leeftijd overleed aan leukemie. "Ik weet dat ze niet ziek zal worden en dat ze niet zal sterven. Ik moet niet meer leven met die druk", zei de rouwende moeder aan Le Quotidien.

Dement
Volgens poppenmaakster Carli Sharp is er geen reden tot paniek. "In 7 jaar heb ik nog maar één 'Reborn Baby' verkocht aan rouwende ouders", vertelde ze. "De meerderheid van de kopers zijn poppenverzamelaars. Daarnaast worden er ook veel poppen aangekocht door verzorgers of familieleden van demente bejaarden", gaf Sharp aan.

Rouwproces
Ook psychologe Sandra Wheatley, die gespecialiseerd is in familieproblemen, ziet de methode wel zitten. "Zolang het gebruik niet te lang duurt, kan de pop zelfs een grote hulp zijn in het rouwproces. Dr. Ingrid Collins van het London Medical Centre is het daar echter niet mee eens. Zij vraagt zich af "wat de ouders doen als hun rouwproces afgerond is. Moeten ze hun pop dan begraven?" (lbs)