Saaie vent? Steek dat maar op je pil

doorRedactieop Invalid date

Voel jij je altijd aangetrokken tot mannen die ontzettend lief, romantisch en zorgzaam zijn? Maar ben je achteraf ontgoocheld door hun gebrek aan passie en avontuur in bed? Steek de schuld dan op je anticonceptiepil, want die doet ons kiezen voor 'saaie' mannen.

Dat is althans gebleken uit een recent onderzoek bij 2.519 moeders uit de hele wereld. Zij werden gevraagd hoe gelukkig ze waren in hun relatie. Sommigen hadden hun partner ontmoet terwijl ze de pil namen, anderen niet.

De wetenschappers stelden vast dat de vrouwen die het anticonceptiemiddel gebruikten op seksueel vlak minder tevreden waren dan de andere moeders. Ze vonden hun partner niet echt aantrekkelijk en klaagden over een gebrek aan spannende en avontuurlijke seks.

Compenseren
Maar er was ook goed nieuws voor hun partners, want op andere vlakken scoorden ze wel goed. Zo waren ze bijvoorbeeld enorm trouw, ondersteunend, zorgzaam en waren het betere kostwinners. Die eigenschappen konden het gebrek aan een spannend liefdesleven compenseren, want een relatie met een 'saaie' man bleek gemiddeld twee jaar langer duren dan die met een avontuurlijke man.

Hormonen
De vaststellingen zijn te verklaren door de invloed van de pil op de werking van onze hormonen. Een vrouw met een natuurlijke hormonenwisseling voelt zich op haar meest vruchtbare moment aangetrokken tot sterke mannen, die haar een gezonde baby kunnen geven. Op andere momenten van de maand is ze dan weer meer geïnteresseerd in zorgzame mannen, die een uitstekende vader zouden zijn.

Onderzoeksleider dr. Craig Roberts: "De pil beïnvloedt echter die hormonenwisseling, waardoor de betrouwbare types de hele maand door aantrekkelijker worden. Hoewel de pil niet elke vrouw zal beïnvloeden, raad ik vrouwen die zich willen settelen toch aan om even te stoppen met hormonale contraceptiemiddelen. Alleen zo ben je zeker dat je je echt aangetrokken voelt tot je partner, ook zonder pil." (lbs)