Slaap lekker... of niet: we worden 2 keer per nacht gestoord

doorRedactieop 03/11/2011

De 'middagdip' wordt toegeschreven aan slechte lunchvoeding, te veel suikers in de voormiddag of stress, maar misschien ligt het toch grotendeels gewoonweg aan een slechte nachtrust.

Vier op tien Britten slaapt moeilijk in en doet er gemiddeld 46 minuten over om in slaap te vallen. Gemiddeld worden we twee keer wakker gemaakt, het vaakst rond kwart voor vier in de ochtend. Slechtwerkende kranen, luidruchtige buren en rondscharrelende huisdieren zijn de voornaamste redenen voor een nachtelijke wekbeurt.

De helft zegt zich door de dag vermoeid te voelen door de verstoorde nachtrust, een op vijf valt zelfs overdag in slaap. Dertien procent is al eens in slaap gevallen op het werk, 11 procent in een meeting. Ook voor de tv wordt er vaak gesoesd.

Piekeren gebeurt vooral door geldzorgen en het werk, maar één op zes steekt het wakker liggen op 'laat eten' of 'te veel koffie'.

Al zou de verklaring nog simpeler kunnen zijn: te hectisch leven en te weinig tijd nemen om uit te blazen en te ontspannen, maakt dat je opgefokt in bed komt te liggen. Natuurlijk kan je dan niet slapen of slaap je slecht, waardoor de concentratie- en geheugenproblemen erger worden en je stress vergroot. En je dus nog slechter slaapt... (edp)