Slaapwel: dromen verzachten pijnlijke herinneringen

doorRedactieop 24/11/2011

Mensen die emotionele stress ervaren, hebben het vaak moeilijk om 's avonds in slaap te vallen. Nochtans is een goede nachtrust zeker voor hen essentieel, want dromen helpen ons om moeilijke herinneringen en emoties te verzachten.

Dromen komen enkel voor in je remslaap (Rapid Eye Movement), de fase waarin je spieren volledig ontspannen zijn, maar waarin er wel veel hersenactiviteit is.

Verzacht
Wetenschappers van de University of California ontdekten nu dat onze hersenen in deze fase emotionele ervaringen verwerken en zo pijnlijke herinneringen kunnen verzachten.

"Tijdens de remslaap worden herinneringen opnieuw geactiveerd, in perspectief geplaatst en verbonden en geïntegreerd met elkaar. Dat alles gebeurt in een staat waarbij de stress-neurotransmitters onderdrukt worden, zodat die geen invloed kunnen hebben", vertelt studieleidster Els van der Helm.

Beelden
Samen met haar team onderzocht ze 35 gezonde jongvolwassenen, die werden verdeeld in twee groepen. Aan elk van hen werden 150 emotionele beelden getoond, terwijl een MRI-scanner hun hersenactiviteit opmat.

Na 12 uur kregen ze de beelden voor een tweede keer te zien. Bij de ene groep was dat 's morgens en 's avonds. De andere groep kreeg de beelden echter eerst 's avonds te zien, ging daarna slapen, en werd er pas de volgende dag opnieuw mee geconfronteerd.

Rationeel
Bij die laatste groep stelden de onderzoekers duidelijk veel minder emotionele reacties vast. Uit de MRI-scans bleek dan ook dat het slapen de activiteit in de amygdala, het deel van de hersenen dat emoties verwerkt, drastisch verminderde.

Bovendien bleek ook dat de stress-neurotransmitters duidelijk gereduceerd werden. Zo kon de 'rationale' prefrontale cortex de controle over de emotionele reacties overnemen.

Nachtmerries
Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen verklaren waarom mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals oorlogsveteranen, lijden aan terugkerende nachtmerries.

Zij denken dat het therapie-element van de slaap niet goed werkt bij mensen met PTSS. Wanneer een slechte herinnering opgeroepen wordt, ervaren zij wellicht alles opnieuw, omdat de emoties nooit verwerkt werden. (lbs)