Slechte slaper? Maak je bed op voor betere nachtrust

doorRedactieop 31/01/2011

Je slaapkamer stofzuigen, je lakens wassen en een nieuwe matras kan je helpen beter te slapen. Dat blijkt uit een recente enquête.

Verse lakens

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen beter slapen wanneer hun slaapkamer proper is en ze zich er goed in voelen. De onderzoekers ondervroegen 1500 Amerikaanse volwassenen tussen 25 en 55 jaar. Minder dan de helft zegt van zichzelf een goede slaper te zijn die bijna elke nacht geniet van een goede rust. Zeven op de tien mensen maakten elke dag hun bed op, ze hadden 19 procent meer kans bijna elke nacht goed te slapen. Negen op de tien vindt een comfortabele matras en kussen belangrijk voor een goede nachtrust, goede lakens blijken minder belangrijk te zijn. Twee derde hecht belang een koele kamertemperatuur en frisse lucht, drie vierde wil een propere kamer. Zes op de tien vervangt wekelijks zijn lakens, drie op de vier mensen zeggen dat ze meer uitgerust zijn wanneer hun lakens een fris geurden.

Ontspanning

"Mensen slapen langer en voelen zich beter bij het slapengaan wanneer hun bed opgemaakt is en hun lakens vers zijn", aldus onderzoeker Cloud. Slaappsychologe Shelby Harris is niet verbaasd door deze resultaten. Een goede slaapomgeving is belangrijk, maar wordt vaak vergeten. "Je doet best maar twee dingen in je bed: dat is slapen en vrijen. Velen kijk er ook nog tv of regelen er hun administratie, dan is het niet verwonderlijk dat hun hersenen nog op volle teuren draaien wanneer ze gaan slapen. Het is belangrijk dat je een uur voor het slapengaan begint te relaxen, je lichaam moet zich ontspannen en zich voorbereiden om te slapen." (ep)