Spiegelhaat begint vanaf je 45ste

doorRedactieop Invalid date

Heel wat jonge meisjes vinden het leuk om zichzelf uitgebreid te bekijken en te keuren in de spiegel, maar voor vrouwen vanaf 45 is dat helemaal anders. Zij proberen hun spiegelbeeld zoveel mogelijk te vermijden, omdat ze niet willen zien hoe ze verouderen.

Dat werd duidelijk na een enquête bij 3.000 Britten, die uitgevoerd werd door de Transform Cosmetic Surgery Group.

Zij stelden vast dat één zevende van de Britten slechts één keer per dag in de spiegel kijken, en die daarna proberen te vermijden. Meer dan een kwart van de 45-jarigen zegt dat ze hun spiegelbeeld niet kunnen verdragen, omdat 'het niet leuk is om jezelf te zien verouderen'.

Dat staat sterk in contrast met de ijdelheid van jongeren. 51 procent van de 18- tot 24-jarigen gaf namelijk aan dat ze tot tien keer per dag naar hun spiegelbeeld kijken. Bij 45- tot 54-jarigen zien we echter dat slechts 9,4 procent meerdere keren per dag in de spiegel kijkt.

Opvallend was ook dat vrouwen met blond haar het vaakst in de spiegel kijken, zeker als hun haar gekleurd is. Geheel in de lijn van de resultaten qua leeftijd, bekijken grijsharige vrouwen zich zo'n vier keer minder.

Ten slotte bleek ook dat jonge vrouwen zich veel meer zorgen maken over ouder worden dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Zo gaf 32 procent van hen aan dat ze opzien tegen de veroudering, in vergelijking met slechts 12 procent van de jonge mannen. (lbs)