Sporten tijdens lunch verhoogt productiviteit

doorRedactieop 16/12/2008

Sporten tijdens de middagpauze verhoogt de productiviteit van de werknemers. Dat bleek uit hun vragenlijsten bij universiteitsmedewerkers, personeel bij een pensioen- en een computerbedrijf.

De sportende collega's werd gevraagd om vragen te beantwoorden over hun humeur, hun werklast en hun algemene prestatie die dag, en dit zowel op dagen dat ze gingen sporten als op dagen dat ze niet gingen sporten. De mensen mochten zelf kiezen welke sport ze daarbij uitoefenden.

Prestaties
De werknemers rapporteerden zelf een beter tijdsmanagement (72 procent), een sterkere prestatie (79 procent) en ze kunnen de werklast beter verdragen (74 procent). Ook de onderzoekers zagen het verschil tusen sportdagen en niet-sportdagen.

Meer concentratie
Zo waren de scores voor stressmanagementvragen gemiddeld 27 procent hoger op een sportdag. 41 procent van de werknemers was meer gemotiveerd om te werken, 21 procent kon zich beter concentreren, 25 procent had minder pauzes nodig en 22 procent sporters kon het werk op tijd afkrijgen. Ook het humeur gaat er op vooruit na een sportsessie. Latere feedback toonde aan dat de sportende werknemers zich energieker, kalmer en mentaal helderder voelden.

Schuldig
Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De sportende werknemers kregen van hun collega's het verwijt voor een tijdje te verdwijnen van hun bureau. Bovendien was het uitdaging om het sport ingepland te krijgen rond andere verplichtingen én om zich niet schuldig te voelen voor het 'verlaten' van de werkplaats.

"Een actieve pauze in de werkdag kan de productiviteit vooruit helpen. Nu vragen veel werkgevers zich af of ze zich dit wel kunnen veroorloven. Maar eigenlijk is de vraag of ze het zich kunnen veroorloven om het niet te doen. Dat uurtje sporten levert eigenlijk meer op dan het kost." (edp)