Stapje dichter bij test die begin menopauze voorspelt

doorRedactieop Invalid date

Wetenschappers ontdekten vier genen die invloed hebben op de leeftijd waarop de menopauze een vrouw treft. Dit zou helpen bij de ontwikkeling van een test die voorspelt hoelang ze nog hebben om hun kinderwens te realiseren.

Combinatie
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 2000 vrouwen die vroeg in hun menopauze terechtkwamen, ze vergeleken dit met evenveel 'normale' dames. Daaruit blijkt dat er vier genen zijn die elk apart het risico op een vroege menopauze verhogen. De combinatie van deze vier hebben een nog grotere impact, wat kan verklaren waarom sommigen veel eerder in hun menopauze terechtkomen dan anderen.

Tien jaar voor menopauze
Onderzoekster Anna Murrayvan de universiteit Exeter Peninsula Medical School:  "De mogelijkheid van vrouwen om zwanger te raken neemt af ongeveer tien jaar voor haar menopauze begint. Degenen die een vroege menopauze krijgen en hun kinderwens uitstellen tot hun dertigste zijn zullen dus meer problemen ervaren bij het verwekken van een kind. Dankzij deze resultaten kunnen we een makkelijke en goedkope test ontwikkelen die de één op de twintig vrouwen die getroffen worden door een vroege menopauze helpt bij haar kinderwens." 

Een vrouw komt gemiddeld op haar 51ste in haar menopauze terecht, maar sommigen krijgen al rond hun veertigste hier mee te maken.  (ep)