Stop met diëten... als je een rijke man bent toch

doorRedactieop Invalid date

Laten we er geen doekjes om winden: uiterlijk blijft een belangrijke factor in het zoeken naar een partner. Voor de een belangrijker dan voor de ander, dat wel, maar al bij al belangrijk. Singles op zoek naar een partner doen dan ook vanalles om hun aantrekkelijkheidsfactor te verhogen, waaronder diëten. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat gewicht niet altijd een bepalende factor is bij de partnerkeuze: overgewicht kan teniet gedaan worden door... geld. Ironisch genoeg kan geld je dus wél liefde kopen, integenstelling tot wat The Beatles beweerden. Let wel: dit geldt enkel voor mannen.

Pierre-Andre Chiappori van de universiteit van Columbia onderzocht welke invloed socioeconomische en 'antropometrische' factoren uitoefenen bij de keuze voor een huwelijkspartner.

Conclusie: uiterlijke én financiële aantrekkelijkheid zijn de allerbelangrijkste factoren, die de andere zonder pardon voorbijsteken. Als je uiterlijk afwijkt van de norm, vooral qua gewicht, dan kunnen andere factoren dit wel 'compenseren' zodanig dat je aantrekkelijkheid toch bewaard blijft.

Andere regels voor mannen en vrouwen
Natuurlijk: de regels zijn anders voor mannen dan voor vrouwen. Mannen kunnen hun overgewicht compenseren door meer geld te verdienen. Per tien procent dat de Body mass Index (BMI, of het getal dat je verkrijgt door het gewicht te delen door het kwadraat van je lengte in meter) stijgt, moet het loon met drie procent stijgen om even aantrekkelijk te blijven.

Vrouwen moeten hun overgewicht op een andere manier compenseren: door een hoog opleidingsniveau. Met andere woorden: mollige vrouwen blijven aantrekkelijk in de ogen van mannen, als ze maar slim genoeg zijn. Geld kan mannen dan weer niet overtuigen.

Chiappori: "Dit betekent eigenlijk dat uiterlijk niet zo belangrijk is: het valt te compenseren!"

Arbeidsmarkt
Overgewicht valt dan wel te compenseren op de huwelijksmarkt, de arbeidsmarkt laat zich minder gemakkelijk vangen: daar speelt uiterlijk een grote rol in het krijgen van goede jobs en/of goede verloning. (edp)