Stop met huilen: het helpt je niet beter te voelen

doorRedactieop 03/08/2011

Hoewel veel dames hun tranen de vrije loop laten in de hoop zich beter te voelen, blijkt nu uit recent onderzoek dat dit helemaal niet klopt.

Nederlandse wetenschappers volgden 97 vrouwen van 18 tot 48 jaar, gedurende 73 dagen hielden ze een dagboek van hun humeur en huilgedrag bij. Daarbij vielen er 1004 keer tranen, bijna twee derde voelde zich achteraf niet beter. Erger nog, hun stemming was dan zelfs nog slechter dan op andere dagen. Niet verrassend voelden ze zich droevig voor de huilbui, maar ook erg down achteraf. Dit kon zelfs tot twee dagen blijven duren.

Depressie

61 procent van de dames voelden zich niet beter, maar ook niet slechter. De gemiddelde deelnemer huilde 10 keer, een vrouw deed het 52 keer, waarschijnlijk kampte ze met een depressie of een stoornis aan haar traankanalen.

Huilen
Ook blijkt gezelschap belangrijk te zijn. Samen met iemand huilen heeft een positiever effect dan alleen wenen, dit in groep doen was het slechtst voor de stemming. Voor de een op de drie dames die zich wel beter voelden na het huilen, bleek dat het maken van gebaren en roepen beter was voor de geest dan een bescheiden weenpartij. (ep)