Stop! Zes signalen dat het tijd is voor een pauze

doorRedactieop 20/06/2012

Je rent van de ene afspraak naar de andere, voor lunchen vind je simpelweg de tijd niet en 's avonds pieker je je suf over hoe je de rest van de week zal doorkomen... Herken je dat? Hoe contradictorisch het ook klinkt: het is hoog tijd voor een pauze!

1. Hobby's? Wanneer zou ik die moeten beoefenen?
Je bent dol op boeken lezen, maar hebt er in geen weken meer eentje vastgehad. Of je houdt van Zumba dansen, maar raakt maar niet in de les. Voor de meeste mensen is het een bekend fenomeen: we hebben met z'n allen steeds vaker het gevoel dat we het veel te druk hebben. Daar is zeker iets van aan: het valt niet te ontkennen dat de werkdruk de voorbije tien jaar heel fel gestegen is. Maar tegelijk wijzen studies uit dat de gemiddelde Vlaming maar liefst drie uur per dag tv-kijkt. Aan tijd lijkt het ons dus niet zozeer te ontbreken, eerder aan prioriteiten.

Probeer het eens zo: Zet de tv eens uit en vraag je af wat voor jou de dingen zijn die je graag doet, waar je plezier uit haalt. Betekent een boek lezen voor jou pure quality time? Doe het dan gewoon, in plaats van uit gewoonte 's avonds de televisie aan te zetten. Waarom niet maar een uurtje naar de beeldbuis kijken en de rest van de tijd met een boek op de bank doorbrengen? Je zal je op slag veel rustiger voelen. Sta dus bewuster stil bij wat voor jou waardevolle hobby's zijn en besteed daar je vrije uren zo veel mogelijk aan. Durf ook hulp te vragen als je vindt dat je niet over voldoende vrije uren beschikt omdat de was, de strijk en de rest van het huishouden natuurlijk ook nog wachten. Waarom zou je bijvoorbeeld geen beroep doen op strijk-, huishoud- of tuinhulp als je er de financiële middelen voor hebt?

2. Lunch? Geen tijd!
Geen tijd meer willen/kunnen nemen voor de lunch komt steeds vaker voor. Kijk maar eens rond in een doorsnee Vlaams bedrijf: er is veel kans dat je de werknemers met een broodje aan de computer aantreft, want zo verliezen ze tenminste geen tijd. Dat denken ze althans, want niets blijkt minder waar!

Diverse studies hebben al uitgewezen dat lunchen aan je bureau allesbehalve je productiviteit in de hand werkt, en dat mensen die geen tijd maken voor een lunchpauze zelfs minder efficiënt werken dan hun collega's die dat wel doen. Bovendien eten werknemers die aan hun bureau lunchen dikwijls veel ongezonder dan zij die er wel de tijd voor nemen. Wie geen tijd wil verliezen, kiest namelijk vlugger voor snelle, ongezonde snacks.

Probeer het eens zo: Heb jij in geen dagen de kantine op kantoor gezien en zit je tijdens je lunchpauze gewoon naarstig door te tikken op je computerklavier? Word je daar dan in eerste instantie van bewust en besef dat je daardoor eigenlijk tijd aan het verliezen bent in plaats van hem te winnen. Blijf dus niet langer aan je bureau zitten tijdens de middag, maar las een pauze in om te lunchen. De ideale lunchpauze is er bovendien eentje waarin je ook nog even de tijd neemt voor een korte wandeling in de buitenlucht. Dat is de beste manier om je hoofd vrij te maken, en dat doet dan weer wonderen voor je concentratieniveau.

3. Laat me allemaal met rust!
Heb je voortdurend een gejaagd gevoel, laat je humeur steeds vaker te wensen over en heb je 's avonds geen fut meer om naar je kinderen te luisteren? Zou je zelfs liever willen dat iedereen je eindelijk eens met rust laat? Wees er dan maar zeker van dat je jezelf aan het voorbij hollen bent. En veel kans dat je je gezin met hetzelfde negativisme besmet, waardoor op den duur iedereen loopt te zagen tegen elkaar en de boel er dus niet echt vrolijker op wordt.

Probeer het eens zo: Ook hier is het een kwestie van prioriteiten stellen en je beter organiseren. Hoe vlotter je job verloopt, hoe meer rust je ook in je privéleven zal ervaren. Wie vindt dat hij het te druk heeft, klaagt vaak ook dat hij te weinig tijd overhoudt voor vrienden en familie. Stel jezelf in dat geval de vraag: hoe belangrijk is mijn job en hoe belangrijk is mijn omgeving? Kies je ervoor om volop voor je werk te gaan, dan weet je dat de consequentie is dat je minder tijd zal overhouden voor vrienden en familie, en maak je bewust die keuze.

4. Telde mijn dag maar een uurtje meer...
Je hebt morgen vergadering na vergadering, moet tussendoor nog een lijst telefoontjes afwerken, je baas verwacht een dossier... en 's nachts lig je te piekeren over hoe je dat in godsnaam allemaal klaargespeeld zal krijgen en hoop je dat de volgende dag miraculeus dertig uren zal tellen in plaats van vierentwintig. Of je bent de hele dag in je hoofd aan het overlopen hoe je al je opdrachten het efficiëntst zal kunnen afwerken, zodat op den duur niet alleen je taken maar vooral je hoeveelheid tijd de hoofdbreker wordt.

Probeer het eens zo: Je hoofd vrijmaken van gepieker over je tijdsbesteding kan eigenlijk op een heel eenvoudige manier: door een overzichtelijke agenda bij te houden. We denken vaak dat we alles makkelijk zo kunnen onthouden, maar ook hier hebben studies uitgewezen dat dat helemaal niet het geval is. Plannen louter in je hoofd maken zou zelfs een goede basis zijn voor uitstelgedrag en voor zomaar wat blijven aanmodderen. Zorg daarom voor een goed systeem, een overzichtelijke agenda waarop je altijd kan terugvallen, of die nu van papier of digitaal is. Door alles netjes te plannen en neer te schrijven, kan je je hoofd bovendien leegmaken, wat automatisch voor meer rust zorgt.

5. Ik moet simpelweg te veel doen
Zoals we al aanhaalden: de werkdruk is gestegen, dat valt niet te ontkennen en werd al door verschillende onderzoeken bevestigd. En dat ook onze vrije tijd steeds vaker bol van de activiteiten komt te staan, is voor een deel maatschappelijk bepaald. We leven nu eenmaal in een belevingsmaatschappij waarin onze status deels gedetermineerd wordt door wat we doen en beleven. Een weekendje aan zee is nog altijd leuk, maar veel leuker is het toch als we snel even heen en weer vliegen naar een eiland om daar een vulkaan te beklimmen? Sla de sociale media maar even gade, en je zal merken dat de statussen elkaar het liefst zo veel mogelijk overtreffen. En dan hebben we het nog niet over alle engagementen die 'moeten' aangegaan worden. Lid worden van de ouderraad op de school van de kinderen of bestuurslid van de plaatselijke tennisclub, we doen het graag. Geen wonder dat we zo automatisch tot een overload van activiteiten komen.

Probeer het eens zo: Het blijft een paradox: veel doen omdat het zogezegd van je verwacht wordt, maar tegelijkertijd het gevoel hebben dat je nergens meer de tijd voor hebt. Maar waarom zou je je kostbare tijd steken in zaken die je alleen maar doet omdat je denkt dat anderen ze van jou verlangen? Spendeer jij je weekend bij voorkeur in de tuin, waarom zou je het dan volplannen met allerlei indrukwekkende activiteiten, alleen maar omdat anderen dan beter over je zouden denken? Vind je dat je al te weinig tijd hebt, wat voor zin heeft het dan dat je je ook nog eens gaat engageren in een bestuur of een raad? Doe dat alleen als je vindt dat het ook een toegevoegde waarde betekent voor je vrije tijd. Het komt er vooral op neer om keuzes te maken en te schrappen in je activiteiten: beperk je tot wat jij essentieel vindt in je leven. Door duidelijker vast te leggen wat voor jou belangrijk is, wordt het veel makkelijker om je tijd alleen nog aan die zaken te spenderen.

6. Oef! Die afspraak gaat niet door
Word jij steevast licht euforisch als er een afspraak afgezegd wordt, omdat je zo toch weer een beetje extra tijd inwint? Vaak is dat een teken dat er iets fout loopt bij het invullen van je agenda. Veel mensen hebben immers de neiging om die zo vol mogelijk te stoppen: van 8u30 tot en met 17u30 valt er dikwijls geen enkel gaatje meer in te bespeuren. En zo maak je het jezelf automatisch moeilijk, want iedereen wordt geconfronteerd met onverwachte situaties. Zit je agenda op voorhand al van uur tot uur volgepland, dan zorgen die situaties er automatisch voor dat je hele planning onder druk komt te staan en je gefrustreerd raakt, en dankbaar bent als er dan toch eens een afspraak wegvalt.

Probeer het eens zo: Een goede agenda is er een waarin alles netjes genoteerd staat, maar waarin vooral ook voldoende ruimte wordt voorzien om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Weten dat je dat kan, zorgt automatisch voor een gevoel van rust en bevrijdt je van de indruk dat je voortdurend aan het hollen bent. Noteer bovendien niet alleen de afspraken met anderen, maar leg er ook enkele met jezelf vast. Wil je op dinsdagmiddag een bepaalde opdracht afwerken, noteer dat dan. Zo heb je veel meer kans dat je er ook effectief in zal slagen.


Zo win je automatisch tijd
Een handige methode die je kan toepassen als je meer tijd wil creëren, is deze EFFECT-methode:

- Ga op zoek naar de essentie. Bedenk waar jij met je leven - zowel professioneel als privé - naartoe wil, wat jouw doel is, en maak op basis daarvan keuzes. Als je niet weet welke richting je uit wil, verlies je namelijk sowieso tijd aan zaken die je eigenlijk helemaal niet belangrijk vindt.
- Baken je functies af. Vooral als het op hun job aankomt, hebben mensen vaak moeite om hun functie te omschrijven. Wat is jouw takenpakket, en vooral: wat behoort daar niet toe?
- Focus op je doelen. Heb je zicht op wat je wil bereiken, laat je daar dan zo weinig mogelijk van afleiden. Wil je op het werk bijvoorbeeld een taak afwerken, zorg dan dat je zo weinig mogelijk gestoord wordt tijdens je werk. Organiseer je zo dat je niet te veel afgeleid kan worden door e-mails, telefoons of collega's. Zet je desnoods tijdelijk apart in een vergaderzaaltje.
- Voer je taken zo efficiënt mogelijk uit. En dat begint met een goede agenda, waarop je bij wijze van spreken met je ogen dicht kan vertrouwen.
- Wees creatief in het zo efficiënt mogelijk organiseren van je werk en je vrije tijd. Op het internet zijn bijvoorbeeld heel wat handige trucjes te vinden die je heel wat tijd kunnen besparen. Moet je met verschillende mensen een afspraak maken? Waarom dan niet eens gebruik maken van een Doodle, zodat je je niet hoeft te verliezen in eindeloos over en weer mailen en telefoneren.
- Maak ten slotte ook gebruik van alle tools die je gevonden hebt en die je leven heel wat eenvoudiger kunnen maken.

Meer info? 'Win tijd op jouw manier', Tim Christiaens (Lannoo, € 19,99)

Door Lieve Claeys
Goed Gevoel, mei 2012