Team mama: het geheim van werkende moeders

doorRedactieop 20/09/2011

Een veeleisende job combineren met de zorg voor een gezin, hoe doen werkende moeders dat toch? Door hulp te zoeken bij vrienden en familie, zo blijkt uit een recente enquête. Meer nog: twee op drie werkende moeders zou zonder die steun hun job moeten opgeven.

'Team mama', zo noemen ze in de Angelsaksische landen het netwerk waarop een werkende moeder kan rekenen. En dat team blijkt onmisbaar bij de opvoeding van hun kinderen.

Enquête
Dat bleek uit een enquête die werd uitgevoerd door Tesco Baby bij zo'n 2.000 Britse moeders. Gemiddeld kregen zij ongeveer 10 uur per week hulp van vrienden of familie, terwijl het bij één vrouw op twintig het zelfs om 31 uur per week gaat. Als die steun zou wegvallen, dan zou 67 procent van de ondervraagde moeders hun job moeten opgeven.

Moeder
Twee derde krijgt het meeste hulp van hun eigen moeder, die bij één derde zelfs fungeert als babysit tijdens de werkuren. Eén op tien vertrouwt dan weer op hun schoonmoeder, terwijl vijf procent een beroep doet op één van de opa's.

Noodgeval
Bij noodgevallen bellen de ondervraagde vrouwen het eerst naar hun moeders, maar ze zoeken ook hulp bij vrienden, buren en mama's van andere kinderen. Verder gaf 58 procent aan dat niemand in hun 'team' betaald wil worden voor hun inspanningen. Daarentegen zegt ongeveer de helft dat ze in ruil ook eens babysitten voor hun vrienden.

Combinatie
Ten slotte zei één derde van de vrouwen dat de combinatie van het moederschap met een bloeiende carrière het moeilijkste is. Voor hetzelfde aantal bleek echter de combinatie met het huishouden het moeilijkste te zijn.

Woordvoerster Lorna Dickinson: "Mama's moeten ongelofelijk hard werken, dus is het evident dat ze rekenen op de steun van andere mensen. Het is moeilijk om werken, koken, helpen bij het huiswerk en schoonmaken te combineren. 'Team mama' maakt dan echt een verschil." (lbs)