Technologie smokkelt werk in vrije tijd

doorRedactieop 27/08/2009

De aanwezigheid van laptops, blackberry's en andere smartphones zorgt ervoor dat het werk steeds vaker binnensluipt in onze vrije tijd. Helemaal ontspannen is er niet meer bij, wat op lange termijn nefast is voor je welzijn.

In het Engels werd een nieuwe term voor deze vorm van vrijetijdsbesteding bedacht: weisure, een samentrekking van 'leisure' en 'work'. In het Nederlands wordt dat zoiets als 'wontspanning'.

Multitasking
Iedereen bezondigt zich er wel eens aan: voor de tv snel nog wat (werk)mails beantwoorden, tijdens het weekend een werktelefoontje beantwoorden of je mails lezen tijdens je vakantie op je zonbed. Om over niet-werkgerelateerd computer- of gsm-gebruik nog maar te zwijgen, al dan niet in combinatie met tv-kijken of voor een rood licht staan wachten.

Controle of extra stress?
In eerste instantie voel je je goed over deze werkmethode: je bent productief, je toont dat je geeft om je werk, je bent de hele tijd op de hoogte. Maar na een tijd verdwijnt dat valse, positieve effect. Je begint je opgejaagd te voelen, smokkelt werk binnen in je vrije tijd en je bent dus eigenlijk continu bezig.

Hierdoor creƫer je een vicieuze cirkel: je bent nooit niet aan het werk, waardoor je vaker dingen bedenkt die je ook nog best even kan doen, waardoor je aan het werk blijft.

Gevolgen
De gevolgen laten zich raden: je kan niet echt meer genieten van je vrije tijd, je beleeft er geen plezier aan en een ontspannen gevoel is dan ook ver weg. (edp)