Thuiswerken, zo doe je dat

doorRedactieop 26/07/2010

Thuiswerken is niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Ja, je bent thuis, op je gemak, je kan tussendoor al eens een boodschap doen, of de gewonnen filetijd invullen met huishoudtaken. Je kan in je bed werken, in je pyjama, met ongekamd haar.

Maar er zijn ook nadelen: je kan niet even overleggen of stoom afblazen met collega's, de communicatie verloopt stroef, de grens tussen werk en privé verdwijnt en het kan erg geïsoleerd aanvoelen. Bovendien kom je in de verleiding om te veel pauzes te nemen, en je productiviteit daalt. Daarom: de gulden regels om van thuiswerken een succes te maken.

1)    Dress for success
Op een slechte dag kan je best wel eens in je pyjama in je bed werken, maar overwin de gemakkelijkheidsoplossing en kleed je zoals wanneer je naar het werk zou gaan. Mentaal maakt dit een groot verschil: als je 'deftig' gekleed bent, maak je de switch naar 'werkmodus' en blijf je niet hangen is 'thuismodus'.

2)    Grenzen afbakenen

Als je werkt waar het je uitkomt, wordt de grens tussen privé en werk steeds vager. Je zal geneigd zijn door te werken of rap iets tussendoor te nemen - of omgekeerd: werktijd gebruiken voor een vaatwasje, een boodschap of een doktersafspraak.

Door duidelijke grenzen te stellen, en te werken in een daartoe bestemde ruimte, is het gemakkelijker je werk los te laten. Bijkomend voordeel: de rest van je huis, blijft dan ook echt thuis en ontspanningsruimte. Het helpt ook om het einde van je werkdag heel bewust af te sluiten door iets helemaal anders te gaan doen, boodschappen of gaan sporten.

3)    Materiaal

Richt je werkkamer degelijk in. Vooral een goede stoel, voldoende licht en een goede zithouding zijn essentieel. Er in investeren, is investeren in je eigen gezondheid. Bepaal zelf hoeveel bergruimte je nodig hebt, en hou er een systeem in zodat je geen tijd verliest met zoeken (en opruimen).

4)    Thuis en niet thuis

Trek altijd van in het begin de grens bij thuiswerken. Voor vrienden of familieleden (moeders...) is het verleidelijk om langs te lopen 'nu je toch thuis bent' en zelf kom je ook wel eens in de verleiding tot een lunch op een terras. Zeg kordaat nee, en stuur ze wandelen. Voor telefoontjes geldt net hetzelfde.

Want alle tijd die je verliest tussendoor, moet ingehaald worden en knaagt dus aan de tijd met je gezin of partner.  Tegen alle verwachtingen in is een strak werkschema dus net wel noodzakelijk als je thuis werkt.

Heb je 's avonds geen verplichtingen, en heb je een flexibele baas, neem dan die lunch of die middagfilm. Maar plan dan ook om de verloren tijd nog die dag in te halen.

5)    Werkroutine

Hoe meer je je houdt aan de routine van een kantoor, hoe productiever je zal werken. Omgekeerd werkt het ook: als je afwijkt van de routine, en tijd verliest tussendoor, zal je langer doorwerken, wat met elke minuut zwaarder gaat wegen.

Dat betekent niet dat je geen pauze kan nemen, integendeel. Het kantoorleven bestaat uit koffiepauzes, een gezamenlijke lunch en een fikse lachbui. Pauzes moeten er dus ook zijn als je thuis werkt. Neem de krant door, geef de planten water of speel even met je kat: zo kan je je thuiswerken echt ten volle benutten.

6)    Vakantie

Thuiswerkers zijn vaak freelancers en zelfstandigen, die wel eens in de verleiding komen om te veel te werken. Vergeet niet dat je recht hebt op vakantie, en sta jezelf ook toe om vakantie te nemen. Dat heeft twee positieve effecten: je hebt iets om naar uit te kijken, en je kan na de vakantie met volle energie terug beginnen.

7)    Stilte

Thuis werken kan erg isolerend zijn. Niemand om mee te praten, mee te overleggen of mee te lachen, of stoom tegen af te blazen als het allemaal tegenzit. Jezelf motiveren is dan ook niet altijd gemakkelijk. Om te blijven communiceren met collega's kan een msn-systeem wonderen doen, of je kan slechts enkele dagen thuiswerken en de rest op kantoor.

Freelancers en zelfstandigen kunnen lotgenoten opzoeken online, om ervaringen te delen of af en toe samen te werken om de eenzaamheid te breken. (edp)