Toepassingen van fytotherapie

doorRedactieop 01/01/2008

Fytotherapie neemt ons dankzij de aromatherapie mee naar een wereld van sensuele, opwekkende en kalmerende geuren. Men werkt hier met de etherische olie van de plant, die dankzij haar vluchtig karakter een geur afgeeft zonder aan werking te verliezen. Integendeel: in een warm bad adem je niet enkel de etherische olie in, de stoffen worden ook door de huid opgenomen.

Recepten voor een heilzaam bad:

nachtrustbevorderend: hop en valeriaan

ontspannend: lavendel en salie

activerend: rozemarijn

kalmerend: hooibloemen

verkwikkend: zilverspar


Goed om weten: maak het bad niet te warm, blijf er niet langer dan 20 minuten inzitten, was je niet en gebruik achteraf geen bijkomende crèmes. Normale en vette huiden kunnen last krijgen van verstopte poriën, vooral mensen met een droge huid zijn hiermee gebaat. Zij kunnen na het baden de olie zelfs best nog een kwartiertje laten intrekken in plaats van meteen af te drogen.


Breng de natuur in je medicijnkastje


ginseng: verbetert weerstand, ook aangeraden bij stresssituaties, overspanning en lusteloosheid

goudsbloem: tegen brand- schaaf- en snijwonden en insectenbeten (uitwending gebruik)

kamille: spijsverteringsstimulerend, ook geschikt in geval van rusteloosheid, stress, irritatie of angst

eucalyptus: verfrissend kruid bij aandoeningen van de luchtwegen, hoest, verkoudheden en sinusitis

rode zonnehoed: verbetert de kwaliteit van de weerstand, alsook het antwoord van het immuunsysteem op virussen en bacteriën

lavendel: ontsmettend, werkzaam bij brandwonden en zonnebrand, aan te raden als lotion bij probleemhuiden (uitwendig gebruik)

valeriaan: kalmerend en slaapopwekkend

tijm: algemeen weerstandsverhogend, zeer effectief bij aandoeningen aan de keel- en luchtwegen, eetlustopwekkend en verterend

venkel: verbetert de darmwerking

salie: algemeen weerstandsverhogend, regelt het hormonale evenwicht bij de vrouw en helpt bij menopauzale klachten

rozemarijn: algemeen weerstandsverhogend, eetlustopwekkend en verterend, stimulans voor de bloedsomloop

vrouwenmantel: helpt de pijn verzachten bij pijnlijke en overvloedige maandstonden


Wist je dat?

lavendel een heilzame werking heeft op de huid? Dompel een washandje in met warm water met lavendelolie. Wring het uit en laat het gedurende enkele seconden rusten op de huid. Herhaal dit enkele keren en geniet van een prachttint.

thee van vlierbloesem en pepermunt griep helpt bestrijden? De thee helpt de door griep veroorzaakte koorts te verlagen en maakt de luchtwegen vrij. Meng een theelepel gedroogde petermunt met een dito theelepel vlierbloesem. Zeef, voeg eventueel honing toe en drink 4 koppen per dag.

groene thee zonnebrand kan genezen? Elke dag een glaasje groene thee na het zonnen helpt een verbrande huid genezen omwille van de extra anti-oxidanten.

kamillethee een uitstekend middel is tegen gezwollen ogen? Laat de thee 20 minuten trekken, zeef en zet in de koelkast. Baad twee katoenpropjes in de koele thee en leg ze 10 minuten op je ogen.

je tijdens je menstruatie best koffie, chocolade en zwarte thee vermijdt door de cafeïne die het bevat? Een menstruatiekramp wordt immers veroorzaakt door te veel oestrogeen en te weinig progesteron. De cafeïne interfereert met het metabolisme van oestrogeen en veroorzaakt veranderingen in de bloedsuikerspiegel, wat de kramp erger maakt.

lavendel en rozemarijn de ingrediënten zijn voor een ontspannend voetbad? Meng 5 druppels lavendelolie met 2 druppels rozemarijnolie in warm water. Resultaat: een kalmerend voetbad voor vermoeide voeten. Lavendel ontspant en rozemarijn bevordert de circulatie.(Goed Gevoel, mei 2007)