Vegetarisme op kindermaat

doorRedactieop 23/06/2010

De tijd dat vegetariërs als zonderlingen werden beschouwd ligt ver achter ons: zowat elk restaurant serveert vegetarische gerechten, donderdag is zelfs veggiedag. Maar hoe ingeburgerd vegetarisme ook is, veel ouders slaan nog in paniek als hun kind beslist om vegetariër te worden. Met reden? Goed Gevoel zocht het voor je uit!

Heel wat ouders proberen zoon- of dochterlief op andere gedachten te brengen wanneer hij of zij beslist om vegetariër te worden. 'Dat is nochtans nergens voor nodig,' weet Karin Delanghe, diëtiste in het UZ Brussel. 'Zelfs een snelgroeiend kind kan volwaardig worden gevoed met vegetarische voeding. Tenminste, als het gaat om lacto-ovo-vegetarisme, de variant waarbij eieren en melkproducten wel zijn toegelaten. En op voorwaarde dat je erop toeziet dat je kind evenwichtig eet en alle essentiële voedingsstoffen via andere voedingsmiddelen binnenkrijgt.'

Zorg er met andere woorden voor dat het zogenaamde vegetarisme van je zoon of dochter niet enkel neerkomt op het laten liggen van zijn stuk kip of kotelet en het eten van wat meer groenten en aardappelen. 'Vegetarisme is meer dan het weglaten van vlees,' benadrukt Karin Delanghe. 'Op een gezonde manier overschakelen op een vegetarische levenswijze betekent dan ook in eerste instantie je goed informeren.' Lees dus vooral verder en aarzel ook niet je licht op te steken bij een ervaringsdeskundige, vereniging of een diëtist die je kan adviseren over hoe je het als onervaren ouder best aanpakt.

Volwaardig vervangen
In een niet-vegetarische voedingswijze zorgt vlees voor de toevoer van een aantal essentiële voedingsstoffen. Denk maar aan proteïnen, zink, calcium, ijzer en vitamine B12. 'Wie overschakelt op een vegetarisch dieet moet er dan ook over waken voldoende andere voedingsmiddelen te consumeren die voldoende toevoer van deze levensnoodzakelijke voedingsstoffen garandeert,' beklemtoont Karin Delanghe.

Proteïnen
Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Ze worden via de vertering in het lichaam afgebroken tot aminozuren, de eigenlijke bouwstoffen, die dan op hun beurt in de lichaamscellen weer worden gebruikt om nieuwe eiwitten aan te maken. Om dit goed te laten verlopen heeft ons lichaam alle aminozuren nodig. Sommige kan het lichaam aanmaken, andere - de zogenaamde essentiële aminozuren - moeten door de voeding worden aangebracht. Vlees is een belangrijke bron van eiwitten en dus van essentiële aminozuren.

Naast dierlijke eiwitten, zijn er ook plantaardige eiwitten. Ze zitten bijvoorbeeld in graanproducten, aardappelen, peulvruchten en in het bijzonder in sojaproducten. Alleen worden plantaardige eiwitten door ons lichaam niet zo goed opgenomen, waardoor een gebrek aan bepaalde aminozuren kan ontstaan. Daarom wordt aangeraden binnen een vegetarisch dieet eiwitrijke plantaardige voedingsproducten volop te combineren en te variëren. Om ons voldoende van alle essentiële aminozuren te voorzien, zijn volgende producten zeer geschikt: quinoa, sojaproducten, tarwekiemen, haver, zonnebloempitten, hennepzaadjes, spirulina, sesamzaadbloem, alfalfa en paranoten.

Zink
Het is onmisbaar voor een gezonde groei en ontwikkeling van de hersencellen. Tekorten kunnen dan ook tot leer-, emotionele en gedragsstoornissen leiden. Goede zinkbronnen voor vegetariërs zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, noten, zaden, pompoenpitten, erwten, groene bonen, kikkererwten, biergist, wortelen, volle granen, boekweit, gierst, tarwekiemen, zonnebloempitten, groene bladgroenten, tofu en tempeh.

Calcium
Het is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het beender-, zenuw-, bloed- en spierstelsel. Melk en melkproducten zijn wellicht de bekendste calciumbronnen. Ook groene groenten met een laag gehalte aan oxaalzuren, zoals broccoli en groene kool, bevatten goed absorbeerbaar calcium. Spinazie, bieten en rabarber bevatten ook heel wat calcium, maar dat wordt minder goed door het lichaam opgenomen door het hoge oxaalzuurgehalte. Andere plantaardige producten die rijk zijn aan calcium zijn onder andere bepaalde zeewieren, bloemkool, artisjok, peulvruchten, volle ongeraffineerde granen, pitten, noten en gedroogde vruchten. Bepaalde sojaproducten en sommige ontbijtgranen zijn met calcium verrijkt.

IJzer
Het is noodzakelijk voor de productie van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof in het bloed transporteert. Het verhoogt de weerstand en de energieproductie en is belangrijk voor de celademhaling. Omwille van de lagere kwaliteit en de lagere absorptie van ijzer uit plantaardig bronnen, hebben vegetariërs een hogere nood aan ijzer dan niet-vegetariërs. Zet dus extra vaak ijzerrijke voedingsmiddelen op het menu, zoals groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, gedroogde vruchten, volle granen en eieren. En geef je kind regelmatig producten die rijk zijn aan vitamine C, want die vitamine bevordert de opname van ijzer uit de voeding.

Vitame B12
Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de productie van bloedcellen en de groei. Ze is ook cruciaal voor de werking van het zenuwstelsel, inclusief de hersencellen. Plantaardige voedingsmiddelen zijn geen bronnen van vitamine B12. Het is daarom essentieel dat vegetariërs ofwel melkproducten en eieren consumeren, ofwel verrijkte voedingsmiddelen (bv. sommige sojadranken, ontbijtgranen, voedingsgist) gebruiken. Doen ze dat niet, dan zijn supplementen noodzakelijk om tekorten te vermijden.

Vitamine A
Het is een vetoplosbare vitamine die onder meer essentieel is voor het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Vitamine A komt voor in twee vormen: caroteen uit plantaardige producten en retinol uit dierlijke producten. Caroteen heeft het bijkomende voordeel dat het ook een krachtige antioxidant is en je helpt beschermen tegen kanker en bepaalde hartziekten. Schotel je vegetarische kind dus volop caroteenrijk voedsel voor, zoals donkergroene bladgroenten, rapen, paprika's, dieporanje of gele vruchten en groenten en volle zuivelproducten.

Vleesvervangers: troeven en valkuilen
Als één lid van een gezin beslist om voortaan als vegetariër door het leven te gaan, is de kans klein dat de kok van dienst het hele gezinsmenu zal wijzigen. 'Dat is ook helemaal niet nodig,' weet Karin Delanghe. 'Met een paar kleine aanpassingen en aanvullingen, zoals de toevoeging van noten, zaden en peulen aan het menu kan je er al voor zorgen dat het vegetarische gezinslid niets tekortkomt.' Ook vegetarische burgers en vleesvervangers zijn vaak een aantrekkelijk alternatief. 'Toch is enige voorzichtigheid daar wel geboden,' waarschuwt de diëtiste. 'Veel vegetarische burgers zijn namelijk gepaneerd, waardoor ze tijdens het bereiden enorm veel vet absorberen.'

Grote troef van vleesvervangers is dan weer dat de meeste relatief eiwitrijk zijn en dat de eiwitten meestal van goede kwaliteit zijn. 'Wat het ijzergehalte betreft, moet een onderscheid worden gemaakt tussen vleesvervangers op basis van soja en tarwe en de mycoproteïneproducten, vleesvervangers geproduceerd via schimmels, bacteriën of gisten,' vult Karin Delanghe aan. 'Die laatste - Quorn is wellicht het bekendste voorbeeld - bevatten namelijk nauwelijks ijzer. Het ijzergehalte van soja- en tarweproducten is meestal wél vergelijkbaar met dat van vlees, maar ook hier moet je er weer rekening mee houden dat ijzer uit plantaardige producten minder goed wordt opgenomen.'

Meer weten?
Op http://www.vvkindergeneeskunde.be kan je onder de rubriek 'tijdingen' de brochure over vegetarische voeding downloaden die werd samengesteld door de voedingscel van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde in samenwerking met Kind en Gezin.

Door Veerle Maes
Goed Gevoel, juni 2010