Verstop je depressie niet achter een glimlach

doorRedactieop Invalid date

We doen het allemaal wel eens, ons dapper opstellen en lachen naar de buitenwereld hoewel we eigenlijk allesbehalve goed in ons vel zitten. Gevaarlijker wordt het echter wanneer dit een vast patroon blijkt te zijn. De 'smiling depression' is nog geen wijdverspreide term, maar duizenden mensen wereldwijd dragen dagelijks dit "vrolijk" masker om hun miserie verborgen te houden.

De term 'smiling depression' is in het leven geroepen door psychologen en psychiaters om patiƫnten te benoemen die ondanks hun overduidelijke depressie geen enkel uiterlijk symptoom vertonen. Integendeel, ze gaan door het leven met een glimlach en ontkennen ook meestal dat ze zich depressief voelen.

Niets aan de hand?
Naar de buitenwereld toe lijken mensen die lijden aan deze "glimlachende depressie" misschien wel de gelukkigsten op aarde. Vaak gaat het om mannen en vrouwen met een voltijdse job, een drukke thuissituatie en zelfs een bruisend sociaal leven. Ze ondergaan hun negatieve gevoelens helemaal alleen, met paniekaanvallen, insomnia, een schrijnend laag zelfbeeld en soms zelfs zelfmoordgedachten tot gevolg.

Herkenbaar?!
Recent onderzoek heeft aangetoond dat 1 op 20 vatbaar is voor depressies, maar dat een groot percentage hiervoor geen steun, diagnose of behandeling krijgt. Een van de belangrijkste oorzaken is dat mensen vaak hun eigen probleem zo lang mogelijk ontkennen. Je sterker opstellen dan je bent is dus in geen geval de beste oplossing. Op deze manier wordt de druk alleen maar verhoogd en krijgt de depressie meer kansen om je leven ingrijpend te bepalen.

Stigma
Het imagoverlies dat veel mensen vrezen wanneer blijkt dat ze geen perfect functionerend, succesvol wezen zijn dat mooi in het rijtje loopt, zorgt ervoor dat al snel gegrepen wordt naar een masker. Ook de intolerantie op veel werkvloeren tegenover mensen die zogezegd mentaal zwakker zijn, is een drijfveer om alles te blijven verbergen achter een glimlach.

Er is dus dringend nood aan meer bewustbewording over de verschillende vormen waarin depressies kunnen verschijnen en aan minder stigmatisering voor zij die de glimlach laten vallen en openlijk werken aan de strijd tegen negativiteit. (lf)