Vijf keer minder kans op huidkanker door ochtendlijk zonnebad

doorRedactieop Invalid date

Het tijdstip waarop je gaat zonnebaden heeft een grote invloed op het risico op huidkanker, zelfs als de zonnestralen de hele dag even sterk zijn. Zo kan je het risico tot vijf keer verminderen als je 's ochtends gaat zonnen.

Onderzoekers van de University of North Carolina kwamen tot die conclusie na een aantal experimenten bij muizen.

Eiwit
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht, omdat het veel schadelijke UV-stralen bevat die het DNA in de cellen beschadigen. Die schade kan hersteld worden, maar ons reparatiesysteem werkt niet de hele dag op volle toeren. Uit het onderzoek bleek namelijk dat één belangrijk eiwit, XPA, vooral 's ochtends actief is.

"Dus het opzoeken van de zon of zelfs een zonnebank is veiliger voor de middag", zegt onderzoeksleider Aziz Sancar.

Muizen
In het experiment kreeg één deel muizen een UV-dosis toegediend rond vier uur 's nachts, de andere rond vier uur 's middags. Al snel bleek dat de 's nachts blootgestelde muizen vijf keer meer kanker ontwikkelden dan de andere. 's Middags bleek het cruciale eiwit in hogere concentraties aanwezig te zijn in de huidcellen.

Voor mensen verwachten de onderzoekers een vergelijkbaar, maar ander ritme. Omdat muizen nachtdieren zijn en mensen dagdieren, denken ze dat ons reparatiesysteem 's ochtends het best werkt.

Beschermen
Bovendien is de UV-straling na de middag ook het meest intens, dus is 's morgens zonnebaden ook daarom een beter idee. "Toch raden we aan om je te blijven beschermen tegen de zon, ook al ga je 's ochtends de zon in", zegt dr. Kat Arney van het UK Cancer Research. (lbs)