Vitamine D vermindert kans op MS-aanval

doorRedactieop 23/11/2009

Vitamine D zou de symptomen van MS kunnen verminderen, zo moesten Australische wetenschappers concluderen na studie van 145 patiënten in Tasmanië. Bruce Taylor was vooral geïnteresseerd in het effect van de seizoenen op de patiënten, en in de rol van vitamine D in het bijzonder.

Halveren
"Hoe hoger het niveau van vitamine D, hoe kleiner de kans op een terugval. Wie tien nanomole (de maat die het gehalte vitamine D in je bloed weergeeft), vermindert de kans op een aanval bij tien procent. Wie dus zijn vitamine D-niveau kan verdubbelen, halveert zijn kans op een aanval. Dat is gigantisch veel", aldus Taylor.

Vroegtijdig optimisme
Dat vitamine D in verband staat met multiple sclerose (afgekort MS) is al langer gekend. Maar dat de vitamine zo'n sterke impact heeft om het voorkomen van aanvallen, dat is nieuw. Toch wordt er gewaarschuwd voor vroegtijdig optimisme. Het onderzoek vond immers plaats bij een beperkte groep, en moeten zeker herbevestigd en onder de loep genomen worden voor een conclusies kunnen worden getrokken.

Evenaar
Eerder bleek al dat de kans op een MS-aanval toeneemt naarmate je verder van de evenaar woont. Een vitamine D-tekort speelt daarin een rol: hoe verder van de evenaar, hoe minder zon en dus hoe minder vitamine D. Baby's geboren in mei (die dus groeiden in de buik in de wintermaanden), hadden ook meer kans om MS te ontwikkelen dan baby's geboren in november.

Supplementen voor zwangere vrouwen?
Ook een vitamine D-tekort gedurende de hele zwangerschap kan de kans op MS negatief beïnvloeden. Sommige dokters raden zwangere vrouwen daarom aan vitamine D-supplementen te nemen, hoewel nog niet is bewezen dat het de kans om multiple sclerose te ontwikkelen daadwerkelijk doet afnemen. (edp)