"Vitaminecocktail geeft kankerpatiënt 1,5 jaar extra"

doorRedactieop 17/02/2010

Terminale kankerpatiënten zouden 1,5 tot 2 jaar langer kunnen leven als ze dagelijks een vitaminecocktail slikken. Dat zeggen Britse en Deense wetenschappers na een gezamenlijke studie. De cocktail bestaat uit Q10, vitamine A, C, E en selenium, foliumzuur en bètacaroteen, aangevuld met kleine hoeveelheden visolie en vitamine B.


De pilootstudie volgde mensen met borst-, long-, hersen-, darm- en andere kankers in Denemarken tussen 1990 en 1999. Naast de vitaminecocktails bleven ze de normale kankermedicatie nemen. Alleen de longkankerpatiënten kregen een cocktail zonder bètacaroteen, uit veiligheidsoverwegingen. De dosissen zijn hoog 'maar wel binnen de veiligheidslimitieten'.

Vooropgesteld werd dat de patiënten 12 maanden langer zouden leven. 76 procent leefde nog eens vijf maanden langer. Sommigen waren na drie jaar nog steeds in leven.

Even goed als medicatie
"Dat is een even goed of zelfs beter resultaat dan sommige nieuwe medicatie haalt", aldus co-auteur Bob Lister. "En dat zonder neveneffecten! Voor ons zijn deze resultaten betekenisvol en zouden ze aanleiding moeten geven tot een grootschalig klinisch experiment. Kankerpatiënten vragen ons voortdurend wat ze kunnen doen. Niet zozeer om de kanker te verslaan, wel om een betere levenskwaliteit te hebben."

Kritiek
Maar de vereniging voor kankeronderzoek in Groot-Brittannië is minder enthousiast. "Dit is een zeer kleine studie en ze vertelt ons eigenlijk niets nieuws. Bovendien had de studie geen controlegroep, dus het is moeilijk te zeggen welk effect de vitamines écht hebben", merkt Joanna Owens terecht op.

"In een groep patiënten met verschillende soorten kankers is het ook geen wonder dat sommigen langer overleven dan verwacht en anderen jammer genoeg niet."

"Tot nu toe is er niet voldoende bewijs dat supplementen helpen of schaden tijdens een kankerbehandeling. Vergeet niet dat hoge dosissen ook de kans op sommige kankers verhogen, en de kankerbehandelingen minder effectief maken," waarschuwt Owens nog. (edp)