Vitamines tijdens zwangerschap maken baby zwaarder

doorRedactieop 23/04/2010

Het nemen van vitaminesupplementen beperkt de kans op een baby met een laag geboortegewicht, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Multivitamines
De onderzoekers bestudeerden het effect van multivitamines speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen bij 400 zwangerschappen. Dit is de eerste studie naar dit soort pillen in ontwikkelingslanden. Tijdens de eerste twaalf weken namen de helft van de zwangere vrouwen de 'Pregnacare' pillen, deze bevatten 19 vitamines en mineralen, foliumzuur en vitamine D. De rest van hen kreeg een placebo. Nadat de baby's geboren bleek dat bij degenen die de supplementen namen het niveau van ijzer, foliumzuur, thiamine en vitamine D gestegen was. Hoewel het ijzergehalte in beide groepen daalde, had 55 procent van de vrouwen die de placebo's namen in de late zwangerschap een ijzertekort, dit in vergelijking met slechts 36 procent van de dames die supplementen namen.

Gezondheidsproblemen
Het meest opvallende resultaat was echter dat moeders die multivitamines namen dikkere baby's hadden. Acht van de 88 baby's van de mama's die supplementen namen waren klein, dit in vergelijking met 13 van de mama's die placebo's namen. De multivitamines maakten de baby's gemiddeld 113 gram zwaarder. Kleine borelingen hebben meer ademhalingsproblemen en hebben meer kans om geelzucht te ontwikkelen. Als volwassenen lopen ze meer risico op obesitas, diabetes, hartaanvallen en beroerten. (ep)