Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma

doorRedactieop 12/06/2009

Mannen met een kinderwens kunnen maar beter vegetariër worden. Uit een recente studie blijkt dat mannen hun sperma sneller kunnen laten bewegen door meer vers fruit en groenten te eten en vette voeding als room en vlees te schrappen.

Antioxidanten
De onderzoekers bestudeerden het verband tussen gezond sperma en eetgewoonten bij 61 mannen. Daaruit bleek dat degenen die veel fruit en groenten eten, meer en sneller bewegende zaadcellen hebben. De wetenschappers willen nu onderzoeken of vitamines de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren. Antioxidanten in de vitamines geleverd door verse groenten en fruit geven een boost aan je zaadcellen omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen beperken, dit zijn zuurstofmoleculen die de lichaamscellen beschadigen. Je vindt deze stoffen in onder meer sinaasappels, paprika's en spinazie.

Vitamines
Het is de wetenschappers nog een raadsel waarom natuurlijke vitamines meer effect hebben dan supplementen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of mannen meer heilzame stoffen halen uit voeding dan uit pillen.

Lage kwaliteit
Uit recente cijfers blijkt dat de kwaliteit van sperma de laatste decennia enorm gedaald is. Zeker bij Spaanse mannen, zij zijn het minst vruchtbaar van Europa. In Noord-Europa heeft 40 procent van de mannen een lagere kwaliteit van sperma dan aanbevolen. (ep)