Voedingsplan voor meer energie

doorRedactieop 28/02/2012

Of je energietekort door een hormonaal onevenwicht, spijsverteringsproblemen, psychische stress of verkeerde voedingsgewoonten veroorzaakt wordt, één ding staat vast: ontgiften is essentieel om de vermoeidheid uit je lijf te jagen. Een antitoxisch eetplan zorgt op relatief korte tijd - reken op zo'n zes weken - voor een duidelijke verbetering van je klachten!

Dit vermijd je tijdelijk

- Glutenhoudende graanproducten
Brood, koekjes, pasta en pistolets horen niet thuis in een antitoxisch voedingsplan. Voor liefhebbers van een dagelijkse broodmaaltijd schuilt hierin wellicht de grootste uitdaging. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven. Bij de natuurvoedingswinkel vind je essenenbrood. Dit brood wordt bereid op basis van gekiemde spelt-, kamut- en tarwekorrels. Ook proteïnenbrood, gemaakt van sojaproteïnen, is toegelaten. Je kan ook je eigen broodvervanger bereiden.

Zo kan je via www.econutrition.be een bakmix voor energiebrood bestellen. Je mixt het mengsel met wat water en gist en schuift het gerezen deeg een halfuurtje in de oven. Qua smaak, uitzicht en textuur is dit brood nauwelijks te onderscheiden van een klassiek brood. Beleg met vleeswaren of met suikervrije smeerpasta's op basis van groenten of sesamzaadjes die je bij de natuurvoedingswinkel vindt. Ook rijstwafels zijn toegelaten. Iedere snede brood mag je door vijf rijstwafels vervangen. Let wel op de samenstelling van de wafels: kies altijd voor koeken op basis van 100 procent rijst en mijd maïs- en meergranenwafels.

- Geraffineerde suikers
Snoep, gebak, bereide gerechten en frisdranken bulken van de suikers. Tijdens deze ontgiftingsfase moet je ze te allen tijde vermijden. Liefhebbers van zoet kunnen gerechten of dranken iets zoeter maken door er steviaextract aan toe te voegen.

- Dierlijke zuivelproducten
Geen enkel volwassen zoogdier drinkt de melk van een ander. De mens vormt de enige uitzondering op deze regel. Nochtans is ons lichaam niet in staat om melkproducten voldoende af te breken. Bij gezonde mensen leidt dit niet per se tot problemen, maar wie met ernstige energietekorten kampt, schrapt dierlijke melkproducten best van het menu. Plantaardige melkproducten zoals sojamelk, amandelmelk en rijstmelk zijn interessante alternatieven. Ook afgeleide producten zoals sojaroom zijn toegelaten mits ze geen toegevoegde suikers bevatten.

- Cafeïne
Vermijd cafeïnerijke dranken zoals cola, koffie en thee. Thee op basis van kruiden zoals kamille, ijzerkruid, rozenbottel en munt zijn wel toegelaten. Ook chocolade bevat cafeïne en eet je dus beter niet.


Dit eet je wel

+ Vlees, gevogelte, vis en eieren

Dierlijke eiwitten zijn belangrijk. Tijdens dit programma combineer je ze niet met granen, suikers of dierlijke melkproducten, waardoor je cholesterolgehalte zal dalen. Rauw vlees is zeker gezond. Eet je voeding zo puur mogelijk: liever een stuk biefstuk dan een worst waarvan je de samenstelling niet kent. Ook kip, kalkoen of gehakte biefstuk zijn prima. Vermijd gerookte en bereide vleeswaren. Zet geregeld vis op het menu. Drie maal per week is ideaal.

Rauwe vis is niet enkel lekker, maar ook zeer gezond. Hou tot slot ook de bereidingswijze in de gaten. Bakken, grillen of frituren gebeurt onder zeer hoge temperaturen, waardoor tijdens de bereiding transvetten gevormd worden. Die zijn nefast voor je gezondheid en moet je dus zoveel mogelijk vermijden.

Stomen is een beter alternatief. Ook in de oven kan je lekkere vlees- en visgerechten klaarmaken. Zet de oventemperatuur op maximaal 160 graden en gebruik plantaardige oliën bij de bereiding. Het verbrandingspunt van plantaardige olie ligt immers heel wat hoger dan dierlijke boter, die al op 50 graden verbrandt. Ook eieren (maxiaal vijf per week) zijn toegelaten.

+ 5 stukken fruit per dag
Kies bij voorkeur voor biologisch seizoensfruit. Alle fruitsoorten zijn toegelaten met als enige uitzonderingen bananen, watermeloen en druiven. Fruit eet je best in zijn geheel. Fruitsalades kan je dus beter mijden. Het verteringsproces van fruit treedt immers al tijdens het snijden in werking. Bovendien heeft iedere fruitsoort een verschillende verteringstijd.

Om rauwe voeding te kunnen verteren heeft je lichaam heel wat verteringsenzymen nodig. 's Avonds is die voorraad zo goed als uitgeput en eet je dus best geen fruit meer. Hou tot slot ook volgende regel in acht: eet fruit altijd een halfuur voor of twee uur na een maaltijd. Je lichaam doet er een halfuur over om fruit te verteren. Wanneer fruit samen met andere voedingsresten in de maag belandt, begint het te gisten.

+ 2 groenteporties per dag
Eet bij voorkeur één portie rauwe groenten en één portie gestoomde, geblancheerde of gekookte groenten. Omdat je lichaam het 's avonds moeilijker heeft om rauwkost te verteren, eet je het best 's middags. Verse, biologische seizoensgroenten genieten de voorkeur, maar bij gebrek daaraan zijn diepvriesgroenten een prima alternatief. Wie last heeft van gevoelige darmen, is best matig met kolen, bonen en peulvruchten. Die werken gasvorming immers in de hand. In tegenstelling tot fruit kan je groenten perfect met andere voedingswaren combineren.

+ Rijst en aardappelen
Rijst en aardappelen zijn toegelaten maar omdat ze de bloedsuiker relatief snel doen stijgen, eet je ze best met mate. Combineer ze altijd met andere voedingswaren. Eet aardappelen zoveel mogelijk in zijn geheel. Door ze te pletten zal de glycemische index nog stijgen.

+ Water
Drink dagelijks minstens anderhalve liter water. Tijdens het ontgiftingsprogramma geniet mineraalarm water de voorkeur. Om te weten of het water dat je drinkt mineraalarm of -rijk is, lees je er best even het etiket op na. Kijk naar de droogrest, dat staat voor de hoeveelheid mineralen die er na verdamping van het water overblijven. Bij mineraalarm water bedraagt die hoeveelheid maximaal 50 mg per liter.

+ 1 glas rode wijn per dag
Dagelijks één glaasje rode wijn drinken is niet enkel lekker, het bevordert ook het ontgiftingsproces!

+ Noten en zaden
Noten en zaden zitten boordevol nuttige stoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en onverzadigde vetzuren. Erg lekker in een salade, een soep of groenteschotel zijn pompoenpitten, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pijnboompitten. Minder bekend, maar minstens even lekker zijn vlaszaadjes, sesamzaadjes, pecannoten en Braziliaanse
noten.

+ Olie
De ene olie is de andere niet. Zo heb je verzadigde en onverzadigde vetten. Van die eerste groep eten we vandaag meestal veel te veel. Verzadigde vetten vind je vooral in dierlijke vetten, maar ook in bereide maaltijden en gebakjes. Een teveel aan verzadigde vetten jaagt het cholesterolgehalte in je bloed de hoogte in en vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Van de tweede soort, de onverzadigde vetten, wordt vaak gezegd dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid. Toch klopt die stelling niet volledig. Juister is de stelling dat een evenwicht in de vetzuren essentieel is voor onze gezondheid. Omega 3 en omega 6 zijn twee essentiële onverzadigde vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Deze twee vetzuren moeten in evenwicht zijn, maar in realiteit nemen we veel te veel omega 6 in, en veel te weinig omega 3. De enige manier om dit onevenwicht te herstellen is meer omega 3 innemen.

Kies daarom wat vaker voor vette, wilde vis en neem dagelijks een supplement van één tot twee eetlepels versgeperste vlaszaadolie (de enige plantaardige olie die meer omega 3 dan omega 6 bevat) of een visoliesupplement van zeer goede kwaliteit. Ook omega 7 komt het energieniveau ten goede. Duindoornolie is erg rijk aan dit vetzuur en daarom een erg goede energiebooster. Bernagieolie is een bekend middeltje om rimpeltjes, een droge huid en zelfs vaginale droogte te bestrijden, maar is ook erg efficiënt bij vermoeidheidsklachten.

Door Lynn Guillaume
Goed Gevoel, februari 2012