Vrouw past 21.000 stukken kledij maar koopt slechts helft

doorRedactieop 10/08/2010

De gemiddelde vrouw past meer 21.000 kledingstukken tijdens haar leven, maar ze koopt er slechts de helft van. Dat blijkt vandaag uit een recente Britse enquête.

Passen
De onderzoekers ondervroegen 3.000 Britse vrouwen. Daaruit blijkt dat de dames gemiddeld vier keer per maand naar de winkel gaan en dan tien topjes, jeansbroeken, jurken of schoenen mee in het pashokje nemen. Dat maakt dus maandelijks 40 verschillende items of 480 per jaar. Ze koopt echter slechts vijf van deze gepaste items per shoptrip. Dat zijn 240 kledingstukken per jaar of een totaal van 10.560 tijdens haar ganse leven. De helft van de vrouwen past regelmatig iets in de winkel, zonder echt de intentie te hebben kledij te kopen.

Spijt
84 procent geeft toe vaak alleen te gaan windowshoppen maar uiteindelijk toch iets te kopen. Elke shoptrip levert echter een kledingstuk op dat nooit gedragen zal worden en een ander dat teruggebracht wordt met het excuus dat het niet paste. 40 procent van de vrouwen geeft toe dat soms ze het kledingstuk niet meer mooi vonden eens ze thuis kwamen. 85 procent van de vrouwen heeft vaak spijt van een aankoop wanneer ze gaan shoppen. Hetzelfde aantal geeft toe spijt te hebben iets te hebben laten liggen in de winkel.

Tijdverdrijf
Onderzoekster Sue Beck: "Voor veel vrouwen is kledij passen het leukste aan een shoptrip. Uren in het pashokje spenderen met vriendinnen door vreemde items en geweldige outfits te passen die je niet in het openbaar zou durven dragen. Het is ook een excuus voor sommigen om te dure kledij te kunnen passen en je budget te overschrijden."

Tips
Stylist van celebs Patrick Swan: "Het is belangrijk een kledingstuk te passen met een hele outfit. Dus als je een blouse wil proberen, neem je best ook de juiste broek en schoenen mee, zodat je kunt zien hoe alles samen staat. Er is niets erger dan geld te spenderen aan een kledingstuk om het dan nooit te dragen omdat je niets hebt dat er bij past. Prints leiden de aandacht af, probeer dus dit te dragen aan het lichaamsdeel waar je onzeker over bent. Lichaamsdelen die groter moeten lijken, hebben een kleine print nodig. Een grote print draag bij aan dingen die kleiner moeten lijken. Een goed jasje of truitje kan een outfit maken of kraken, dit kledingstuk is dus een goede investering en een aankoop die lang zal meegaan."

Redenen waarom vrouwen kledij terugbrengen:
1. Het paste niet
2. Ik hou er niet echt van 
3. Ik heb me bedacht 
4. Schuldgevoel
5. Ik vond iets gelijkaardig of goedkoper in een andere winkel
6. Partner was niet enthousiast 
7. Het kledingstuk past niet goed samen met een ander item
8. Het accentueert mijn kont
9. Heupen lijken groter
10. Boezem lijkt groter (ep)