Vrouwen die graag bier drinken hebben meer kans op psoriasis

doorRedactieop 17/08/2010

Vrouwen die graag een biertje drinken hebben meer kans om de huidziekte psoriasis te ontwikkelen. Vijf biertjes per week of meer verdubbelde die kans zelfs, zo bleek uit Amerikaans onderzoek. Lightbier had geen effect, net zoals rode en witte wijn en sterke drank.

Dat doet de onderzoekers besluiten dat een niet-alcoholische component van bier verantwoordelijk is, waarschijnlijk de zetmeelgranen. Dat bevat gluten, en die werden eerder al in verband gebracht met het voorkomen van psoriasis.

Geschikte data
De onderzoekers bestudeerden data van bijna 83.000 vrouwen tussen 27 en 44 jaar in 1991. Het waren allemaal deelneemsters aan Nurses' Health Study II. In 2005 bleek dat 1.105 van deze vrouwen psoriasis hadden ontwikkeld, 1.069 konden worden gebruikt voor onderzoek.

Uitsplitsing
Uit de analyse bleek dat de kans op psoriasis met 72 procent groter was bij vrouwen die 2,3 eenheden of meer alcohol per week dronken. Bij een uitsplitsing van die alcoholische dranken bleek dat geen enkele drank meer kans gaf op psoriasis, behalve bier.

Wie vijf porties bier of meer dronk per week, had 1,8 keer meer kans om psoriasis te ontwikkelen. Bij strikte criteria om psoriasis te definiëren, bleek de kans zelfs 2,3 keer zo groot.

Wat is het?
Psoriasis is een huidaandoening gekenmerkt door rode, jeukerige, schilferige huid. Het komt het vaakst voor op de knieën, ellebogen en hoofdhuid, maar kan in principe overal op de huid voorkomen, ook in het gezicht. Psoriasis kan in alle gradaties voorkomen, van mild tot zo erg dat het je sociaal leven beïnvloed.

De huidziekte is erfelijk, maar de oorzaak is niet echt gekend, al wordt gedacht dat het immuunsysteem er voor iets tussenzit. Het treft ongeveer 2 procent van de bevolking, evenveel mannen als vrouwen.

Of het bier ook een invloed heeft op het voorkomen van psoriasis bij mannen, bleek niet uit dit onderzoek. Aan vrouwen raden de onderzoekers alvast aan om de consumptie van biertjes te beperken. (edp)