Waarom een perfect bruin kleurtje onmogelijk is

doorRedactieop 03/08/2010

Zonnen is een van de populairste bezigheden in de zomer. Goed voor de vitamine D en tegen osteoporose, volgens de gezondheidsfreaks. Goed voor de huidkanker, volgens de pessimisten. Goed voor een mooi, bruin kleurtje, volgens de meeste vrouwen. Maar hoe hard je ook probeert, een heel lichaam even bruin krijgen is niet mogelijk.

Schotse wetenschappers menen te weten waarom: sommige lichaamsdelen zijn niet zo ontvankelijk voor bruinen. Een kont bijvoorbeeld kan langer de UV-stralen weerstaan, en wordt uiteindelijk minder bruin dan de rest van het lichaam, ook als ze even lang zijn blootgesteld aan de zon.

Types huidkanker
Het onderzoek had als doel uit te vissen waarom bepaalde types huidkanker zich vastzetten op bepaalde lichaamsdelen, ook als ze allemaal worden blootgesteld aan zonlicht. Tegelijk is het het eerste onderzoek dat de factor ' bruinheid van de huid', en  niet de roodheid, in rekening brengt.

Vrijwilligers
Daartoe werd de huid van 100 vrijwilligers geanalyseerd, die werden blootgesteld aan zes dosissen UVB-stralen op twee gebieden van het lichaam: de rug en de billen. Daarna kregen ze een injectie om de bloedstroom die op gang komt na de blootstelling van zonlicht tegen te gaan.

Bruin is verdediging
Na zeven dagen, als de roodheid was gezakt, werd het kleurtje geanalyseerd. Dit bruin kleurtje wordt veroorzaakt door de productie van melanine in de huid, een verdedigingsmechanisme van de huid om zich te beschermen tegen de schadelijke UVB-stralen.

Verschillende stukken
Daaruit bleek dat ons lichaam niet is opgebouwd uit één huid, maar uit verschillende stukken huid, die elk verschillend reageren op zonlicht en dus ook verschillend beschermen tegen de schadelijke effecten.

De wetenschappers waarschuwen ook dat de roodheid na het zonnen niet betekent dat je begint te bruinen, maar wel dat de huid beschadigd is. (edp)