Waarom je rode wijn en chocolade samen moet eten

doorRedactieop Invalid date

Wetenschappers geloven dat polyfenolen, chemische plantenstoffen, die overvloedig in chocolade en rode wijn zitten, de bloedvaten breder maken en de bloedtoevoer naar het brein versnellen.

De combinatie van wijn en chocolade maakt dat er meer zuurstof en suiker stroomt naar de hersenen, waardoor je makkelijker en sneller snelle berekeningen kunt maken. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Northumbria.

Jong versus oud
Een groep volwassenen namen voor het onderzoek een capsule met resveratrol, een wonderingredi├źnt in rode wijn. Uit scans bleek dat er hierdoor meer bloed stroomt naar de hersenen. De supplementen verbeterden de prestaties niet bij tests naar mentale rekenkunde, maar dit kan komen door het feit dat de deelnemers jong en gezond waren. Bij ouderen waren grotere verbeteringen merkbaar, aldus onderzoekster Emma Wightman, omdat de bloedtoevoer naar de hersenen van nature met de jaren afneemt. Ze namen wel veel reservatrol op, dit stond gelijk aan het drinken van heel veel rode wijn. Je kunt deze supplementen wel in natuurwinkels kopen.┬á

Combinatie
Een ander onderzoek, verricht door professor Crystal Haskell, bewijst dat polyfenolen beter werken in combinatie. Deze liet de vrijwilligers gelijkaardige oefeningen doen, maar ze dronken een chocoladedrank die gevuld was met verschillende soorten polyfenolen. Ze deden de oefeningen sneller en maakten minder fouten. Dit ging de vermoeidheid tegen. De hoeveelheid van deze stof in het drankje was equivalent aan het eten van vijf tot tien repen chocolade per dag. (ep)