Wat als je huisdier je nieuwe geliefde haat?

doorRedactieop 16/08/2011

Jij bent dol op je nieuwe partner, maar je huisdier lijkt jouw mening niet te delen. Wat doe je als je kat constant blaast of je hond voortdurend gromt naar je geliefde?

Elke verandering in de routine van je huisdier kan het overstuur maken. Wanneer je tijd met je nieuwe geliefde spendeert, mist je viervoeter je en voelt het zich eenzaam. Dieren kunnen beledigd zijn wanneer nieuwe mensen hun territorium betreden en kunnen dan erg bezitterig zijn ten opzichte van hun baasje.

Stel je huisdier op neutraal terrein aan deze nieuwe persoon in je leven voor zoals een park. Zo kunnen ze op een speelse wijze elkaar leren kennen en zal je hond een positieve associatie met deze persoon maken voordat hij of zij zijn territorium binnendringt.

Veel honden en katten zijn verlegen of angstig bij vreemdelingen. Geef je kat een verhoogd speelterrein als een krabpaal om hun zelfvertrouwen te stimuleren en een veilig gevoel te creëren. Vraag je gast om oogcontact te vermijden, het is beter het dier te negeren. Hierdoor creëer je nieuwsgierigheid en bouw je zelfvertrouwen op zodat het dier op onderzoek zal willen gaan.

Laat het dier de eerste stap zetten, dwing ze nergens toe. Je nieuwe partner kan een gesloten hand onder de kin houden zodat de hond eerst voorzicht zijn geur kan opsnuiven, ook bij katten kan dit helpen. Vermijd dat je partner het dier op zijn kop gaat strelen tenzij het erom vraagt.

Help je dier de nieuwe persoon in je leven te associëren met goede dingen. Laat je geliefde de voederbak vullen of leuke, interactieve spelletjes doen.

Als jij en je geliefde gezellig in de zetel knuffelen, maak dan plaats voor je huisdieren, zodat ze zich nog steeds gewaardeerd voelen. (ep)