Wat je moet weten over de eerste keer

doorRedactieop 15/01/2009

Je ontmaagding is een moeilijke, grote stap voor iedereen. Het is normaal dat je dan wat onzeker of zenuwachtig bent. Voor je je aan je eerste keer seks waagt, lees je best volgende feiten.

1. Als je je partner niet volledig vertrouwt en denkt dat hij of zij je niet helemaal respecteert, is het beter nog even te wachten voor je de eerste keer vrijt.

2. Je kunt je maagdelijkheid niet terugkrijgen, zorg er dus voor dat je seks hebt om de juiste redenen. Emotionele chantage als "Als je van me houdt, doe je het" of druk van leeftijdsgenoten is niet de juiste motivatie.

3. De meerderheid van de jongens tussen 14 en 16 jaar heeft er geen probleem mee meisjes onder druk te zetten voor seks of alcohol te gebruiken om ze in bed te krijgen, dat blijkt uit recent onderzoek.

4. Meisjes hebben twee keer zoveel kans om spijt te hebben van hun eerste seksuele ervaring. Ook is de kans bij hen drie keer zo groot onder druk gezet te worden voor seks.

5. Slechts 37 procent van de seksueel actieve jongeren gebruikt een condoom bij het vrijen.

6. Als je je niet comfortabel voelt bij de discussie over bescherming bij seks en anticonceptie, zou je beter geen seks hebben.

7. Condooms zijn niet perfect, maar wel de meest effectieve manier om soa's als aids, gonorroe, chlamydia te vermijden. Ze bieden enige bescherming tegen herpes en syfillis, maar condooms zijn hierbij zeker geen garantie.

8. Verwacht niet te veel van je eerste keer, seks moet je leren. In het begin is het niet schitterend, maar al doende leer je wel. (ep)