Wat vrouwen allang wisten: chocolade troost écht

doorRedactieop 27/07/2011

De relatie tussen vrouwen en chocolade is ondertussen klassiek: het is waar we naar teruggrijpen bij stress, pms, tegenslag of verdriet. Omdat we ons daarna (tijdelijk) een tikje beter voelen. Mannen doen daar wel eens lacherig over, maar onderzoekers Lukas Van Oudenhove kiest voor team-vrouw. "Vetzuren verminderen negatieve emoties. Het is met andere woorden wetenschappelijk bewezen dat chocolade helpt tegen verdriet." Een relatie die niet alleen opgaat voor chocolade, maar ook voor koekjes, gebak en chips. Dat staat in de krant De Morgen.

KUL-onderzoeker Lukas Van Oudenhove onderzocht samen met Britse collega's 12 proefpersonen met een gezond gewicht. Na 12 uur vasten werden ze in een MRI-scanner geplaatst.

Om hen in de juiste stemming te brengen, werd er bepaalde klassieke muziek gespeeld waarvan uit eerder onderzoek al bleek dat ze depressieve gedachten opwerken. Tegelijkertijd kregen de proefpersonen ook foto's met droeve gelaatsuitdrukkingen te zien.

Zuivere invloed
Terwijl dat gebeurde, kregen de proefpersonen ofwel een zoutoplossing zonder voedingswaarde, ofwel een vetzuuroplossing via een sonde rechtstreeks in de maag inbracht. Dat klinkt macaber, maar is noodzakelijk om een 'zuiver' effect te meten.

"Uit eerder onderzoek weten we dat alleen het zicht van voedsel onze stemming al kan beïnvloeden. Dat effect wilden we absoluut vermijden", legt Van Oudenhove uit.

Effect
De proefpersonen die vetzuren toegediend kregen kregen, rapporteerden duidelijk minder droefheid als reactie op de beelden en de muziek. Ook uit de MRI-scans bleek dat de activatie van bepaalde gebieden in de hersenen, die gepaard gaan met negatieve emoties, sterk verminderen bij de toediening van vetzuren.

Voedselschaarste
Dat heeft nog maar eens een link met onze voorouders."Om te overleven in tijden van voedselschaarste, was het goede gevoel dat je van eten krijgt een belangrijke stimulans om voedsel te zoeken. Nu zitten we in een omgeving waar te veel calorierijke voeding ter beschikking is."

De onderzoekers hebben niet onderzocht of het positieve effect van de vetzuren na verloop van tijd stabiel blijft of zelfs terug negatief wordt bij een (te) hoge dosis.

Slecht gevoel
Ook verschilt het klinische experiment op een belangrijk punt met de realiteit: na het eten van de chocolade, koekjes of chips voel je je alleen maar tijdelijk beter. Daarna voel je je terug slecht, en misschien wel slechter dan voorheen. Waarom?

Van Oudenhove wijst de ideeën in de maatschappij aan als reden. "We weten dat we kunnen verdikken en een overvolle maag kan ook heel onaangenaam zijn. Daar was in dit experiment geen sprake van, er werd een beperkte dosis vetzuuroplossing toegediend."