We kiezen partner die op vader of moeder lijkt

doorRedactieop 03/09/2008

Een vrouw valt op een man die gelijkenissen met haar vader vertoont. Mannen kunnen op hun beurt niet weerstaan aan een vrouw die hen aan hun moeder herinnert. Dat blijkt uit Hongaars onderzoek.

Familiefoto's
Door een partner te kiezen die op je moeder of vader lijkt, wil je het succesvolle huwelijk van je ouders nastreven. Je wil daarmee je kansen op een goede en lange relatie verhogen. De Hongaarse onderzoekers vergeleken portretfoto's van leden van 52 families. Zo ontdekten ze dat vrouwen een relatie hebben met mannen die sterke gelijkenissen vertonen met hun vaders, zeker wat neus en kaaklijn betreft. Mannen voelen zich aangetrokken tot vrouwen die op hun moeders lijken.

Eerder onderzoek
Dit is niet het eerste onderzoek dat dit fenomeen aantoont. Eerder ontdekten onderzoekers dat vrouwen ouder dan 30 zich meer aangetrokken voelden tot oudere gezichten dan kinderen van jonge ouders.

Celebs
Ook bij verschillende celebs zijn we dit fenomeen terugkomen. Het jongensachtige gezicht van Brad Pitt lijkt ontzettend veel op Jon Voight, de vader van Angelina Jolie. Chris Martin, de man van Gwyneth Paltrow heeft dezelfde lach als haar vader Bruce Paltrow.

Onderzoeker Tamas Bereczkei: "Deze resultaten ondersteunen de hypothese dat kinderen een mentaal voorbeeld vormen van het uiterlijk en waarschijnlijk ook het gedrag van hun vader of moeder. Eens volwassen zoeken ze een partner die aan dat beeld voldoet." (ep)