Weduwnaars overlijden sneller dan weduwen

doorRedactieop 04/02/2010

Komt een partner te overlijden, vergroot het risico op sterfte bij een weduwnaar. Bij weduwen is dat niet het geval. Eén en ander blijkt uit een Nederlands onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Eenzaamheid
Neemt het contact met kinderen en familie af na het overlijden van hun echtgenote, neemt de kans op overlijden tijdelijk toe bij een weduwnaar. Toegenomen steun beschermt zowel weduwe als weduwnaar tegen sociale eenzaamheid, maar niet tegen de emotionele eenzaamheid. Het lijkt erop dat weduwen, wanneer zij steun ontvingen van anderen, beter bestand zijn tegen eenzaamheid en minder snel zelf overlijden.

Impact

Volgens onderzoeker Maurice Guiaux, is de invloed van relaties als vangnet op late leeftijd, zeer belangrijk. Hij laat ook zien hoe veranderingen in deze netwerken de gezondheid van de ouderen kunnen aantasten.

Steun
Voor het onderzoek werden tussen 1992 en 2002 meer dan 1.900 getrouwde koppels ondervraagd. Tijdens deze periode verloren ruim 200 hun partner. 2,5 jaar voor het overlijden van een partner halen de ouderen de minste steun uit hun contacten. Na het overlijden neemt die steun toe tot gemiddeld 2,5 jaar na het verlies. Vooral kinderen, broers en zussen zijn belangrijk als ondersteuning. (lvl)