Weg met vakantie: te veel vrije tijd is stresserend

doorRedactieop Invalid date

Te veel tijd hebben is even stresserend als niet genoeg tijd hebben, dat beweren Amerikaanse onderzoekers althans.

Experts aan de universiteit van Cincinnati en Baylor vroegen aan 1.329 tieners hoeveel vrije tijd ze hadden en hoe gelukkig ze waren. Wie van zichzelf vond dat ze tijdstekort hadden, voelden zich vaak slecht, maar tieners met te veel tijd verveelden zich en waren ook niet gelukkig. De gulden middenweg lijkt de sleutel naar geluk te zijn: niet te veel maar ook niet te weinig vrije tijd", aldus de vorsers. 

Goed evenwicht

 "In deze maatschappij is tijd essentieel. De perceptie is dat een tekort hieraan je ongelukkig maakt. Nu blijkt echter dat het belangrijk is een goed evenwicht te zoeken. Door de juiste hoeveelheid vrije tijd te hebben, stimuleer je niet alleen je welzijn. Maar het helpt ook de negatieve neveneffecten van de moderne consumptiemaatschappij tegen te gaan", is het besluit van de wetenschappers.

Bestrijd verveling in het weekend
Heel wat werkmensen vallen na een drukke werkweek in het weekend in een zwart gat, deze twee dagen staan vaak garant voor verveling.

- Plan al enkele dagen voor zondag wat je die dag gaat doen. Probeer een activiteit te bedenken waarbij je het huis moet verlaten.

- Sluit je aan bij een groep die activiteiten plant in het weekend als een wandel- of fietsclub.

- Wees creatief, als je partner op zondag naar het veldrijden of wielrennen kijkt, nodig dan wat vrienden uit en maak lekkernijen klaar en feest terwijl je geliefde voor televisie hangt. 

- Denk aan zondag als de eerste dag van een nieuwe week in plaats van het als de laatste dag te beschouwen. (ep)