Werkende moeders vaker perfectionistisch dan vaders

doorRedactieop Invalid date

Vrouwen zijn vaker perfectionistisch wat het huishouden en het werk betreft dan mannen. Dat zorgt er volgens onderzoekers voor dat vrouwen vinden dat ze op alle vlakken falen en met een groot schuldgevoel kampen.

Eigen eisen
Een studie bij 288 volwassenen toont aan dat steeds meer vrouwen vinden dat ze falen omdat ze niet aan hun eigen eisen voldoen wat hun job en huishouden betreft. Alle deelnemers van de studie werkten meer dan 20 uur per week en hadden verplichtingen ten opzichte van hun gezin. 38 procent van de vrouwen vond dat ze niet voldeed aan haar eigen eisen, dit in vergelijking met slechts 24 procent van de mannen. Wat hun gezinsleven betreft, had 30 procent van de vrouwen het gevoel alsof ze faalden, bij mannen is dit slechts 17 procent.

Dubbele shift
Onderzoekster Jacqueline Mitchelson: "Ik had niet zo'n groot verschil tussen mannen vrouwen verwacht. Waaraan dat precies ligt, is nog niet duidelijk. Dat moeten we nog dieper onderzoeken." Onderzoeker Cary Cooper was minder verrast door deze resultaten: "Vrouwen kampen vaak met een schuldgevoel omdat ze het op alle vlakken in hun leven goed willen doen. Ze draaien eigenlijk de 'dubbele shift', ze werken hard en runnen het huishouden, de hulp van hun mannen hierbij is miniem. Ze voelen zich dan schuldig dat ze fouten maken op het werk omdat ze zich zorgen maken over hun huishouden en de stress van hun job geeft hen het gevoel dat ze hun gezin verwaarlozen. Vrouwen zijn veel nauwkeuriger dan mannen, als ze werken, zetten ze zich 100 procent in." (ep)