Wetenschappers gaan kanker bij 2.000 ouderen onderzoeken

doorRedactieop Invalid date

In Diepenbeek vindt vandaag de startvergadering van het grootschalige project "Ouderen en Kanker" plaats. Een onderzoek bij 2.000 ouderen moet leiden tot vernieuwende inzichten over kanker. Vanuit Europa en andere overheden worden bijna één miljoen euro aan subsidies uitgekeerd.

Onderzoekers van de UHasselt, het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, de Limburgse Kankerstichting (LIKAS), de KULeuven en de Universiteit Maastricht gaan de volgende drie jaar nauw samenwerken om meer kennis te ontwikkelen over kanker bij ouderen. Voor dit Interreg-project Vlaanderen-Nederland leggen de Europese instanties en de provinciebesturen van beide Limburgen bijna één miljoen euro op tafel.
 
Optimalisatie
"Het onderzoek waar meer dan 2.000 patiënten met een eerste diagnose van borst-, darm- of longkanker aan zullen deelnemen, is zeer uniek en zal leiden tot nieuwe inzichten", zegt prof. dr. Frank Buntinx, projectverantwoordelijke (LIKAS en KULeuven). "Het doel van het project is het verbeteren van de expertise en de optimalisering van de zorg voor oudere kankerpatiënten."
 
Weinig onderzoek naar specifieke doelgroep
De cijfers tonen de noodzaak van dit onderzoek aan. In Limburg zijn momenteel zes van iedere zeven nieuwe kankerpatiënten ouder dan 50 op het ogenblik van de diagnose en drie van iedere zeven zijn ouder dan 70 jaar. Ondanks die vaststelling is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de specifieke gevolgen van de diagnose en de daaropvolgende therapie bij deze specifieke doelgroep. Ook de invloed op de levenskwaliteit van die mensen zal worden nagegaan. (belga/tma)