Wonderpil kan miljoenen tegen hartaanval beschermen

doorRedactieop Invalid date

Wetenschappers ontwikkelden een goedkope wonderpil die iedereen ouder dan 55 tegen hartaanvallen en beroertes kan beschermen. Maar experts staan weigerachtig tegenover deze uitvinding want ze vrezen dat mensen deze pil als excuus zullen gebruiken om niet langer gezond te leven en enkel nog junkfood te eten.

Risico halveren
Vijf jaar geleden opperden wetenschappers het idee om een wonderpil te maken die iedereen ouder dan 55 jaar zou beschermen tegen hartaanvallen en beroertes. Nu blijkt uit tests in India dat zo'n pil de gewenste effecten bereikt en dat hij veilig is. Deze pil combineert vijf actieve ingrediƫnten die apart wereldwijd te koop zijn: aspirine om de cholesterol te verlagen, drie bloeddrukverlagende drugs en foliumzuur. De onderzoekers geloven dat de gecombineerde werking van alle componenten in de wonderpil het aantal beroertes en hartaanvallen halveert bij mensen van middelbare leeftijd.

Ethisch verantwoord?
Hoewel nu blijkt dat zo'n pil werkt, stellen experts zich vragen of zo'n pil wel ethisch verantwoord is. Critici zeggen dat problemen als hoge bloeddruk en cholesterol aangepakt moeten worden met gezonde eetgewoonten en beweging in plaats van gewoon een pilletje te slikken.

Gezonde voeding
Deze pil kan dus jaarlijks miljoenen levens redden. Toch staat Brits expert Mike Rich er weigerachtig tegenover. "Deze studie stimuleert het debat of een magische pil het antwoord is op de preventie van hartziekten en beroertes. Gezonde voeding en regelmatig bewegen zijn ook goede manieren om de bloeddruk te doen dalen en hebben ook nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Met de komst van deze pil bestaat de kans dat mensen eerder een pilletje zullen nemen dan gezond te leven." (ep)